La moció presentada per ERC, i aprovada per unanimitat, que vol convertir la plaça Catalunya en un espai per a vianants ha provocat un debat entre comerciants, veïns i taxistes.

Aquesta mesura té el suport majoritari dels comerciants, que consideren que servirà per afavorir l'afluència de clients als seus negocis. «És interessant, pot ser molt positiu, s'ha fet a altres zones de la ciutat i les botigues no han hagut de tancar», afirma l'encarregada d'un dels comerços situats a la plaça Catalunya. Alguns comerciants opinen que «si es fa, han de fer-ho bé» perquè la gent triï aquesta zona per passejar i que no només sigui de pas. Els veïns del Barri Vell també hi estan d'acord i creuen que és necessari. Demanen que es garanteixi l'accés als vehicles que disposin del distintiu corresponent i es realitzi un control més estricte. L'any 2007 es va instal·lar, a plaça Catalunya, el control d'accés al Barri Vell amb una càmera fotogràfica, però tant comerciants com veïns es queixen que no es respecta. «No està ben indicat i turistes o gent que no freqüenta la ciutat accedeixen igualment» apunten des de l'associació de veïns. Un punt important a estudiar sobre la implantació d'aquest projecte és la zona de càrrega i descàrrega, ja que hi ha molts comerços que necessiten aquest servei. Actualment el Barri Vell té establerts uns horaris per als transportistes, però els veïns denuncien que no es respecten aquests horaris i que dur a terme aquesta mesura pot ajudar a fer que els distribuïdors respectin la franja horària establerta per descarregar. Referent a aquest punt, els comerciants, que són qui més necessiten aquest servei, també estan d'acord que només es permeti l'accés per carregar i descarregar durant un temps determinat a primera hora del matí, i que la resta del dia sigui únicament per als vianants.

El sector del taxi, en canvi, no està d'acord amb la mesura, perquè es veurà limitada la seva zona per treballar. «Si es duu a terme aquest projecte, ens hauran de deixar passar d'alguna manera perquè, si no, no podrem treballar», comenta un taxista que treballa per la zona. L'única solució que hi veuen els taxistes per facilitar la seva feina és permetre'ls l'accés durant tot el dia, «si no ens hi donen accés 24 hores, no ens serveix, perquè molts turistes i ciutadans agafen taxis des del centre i aquest és un punt on els podem recollir fàcilment».

Aprovada per unanimitat

El dilluns passat, ERC va presentar una moció per fer la plaça Catalunya una zona per a vianants. Aquesta moció va ser recolzada per tots els grups, però la regidora de Mobilitat, Marta Sureda, va avançar que «ara per ara» la zona de plaça Catalunya no podrà ser exclusiva per a vianants perquè és «l'únic accés» al Barri Vell.