Cent quaranta-un comerços gironins «essencials» i «peculiars» han passat a formar part d'un catàleg de locals protegits de la ciutat. És una distinció que implica el compliment d'un de tres requisits necessaris: comptar amb més de 50 anys de vida, ser centenari o bé vendre un producte singular. Els 141 s'han escollit per acord dels membres que conformen la Taula de comerç emblemàtic i singular, creada el 2018 a partir d'agents polítics, entitats i el gruix d'associacions de comerciants de la ciutat que té l'objectiu «d'apostar» pel comerç de proximitat i blindar-lo del temut fantasma de les persianes abaixades. De la guia, 77 són establiments de més de cinquanta anys, 36 són singulars i 28 són centenaris. No només es tracta de comptar el temps de vida que tenen, sinó que les dues categories històriques inclouen o bé la valoració del producte o bé de l'establiment en el seu valor patrimonial i estètic. Amb tot, la lluita contra el temps s'ha fet notar durant la mateixa elaboració de la guia, i és que alguns dels establiments no van arribar a temps de ser-hi i d'altres que hi són ja han caigut. És el cas de Magatzems Puig Giralt, El Capritxo o La Penyora, que ahir va anunciar el tancament definitiu i que apareix en la categoria de singulars. Aquests alt i baixos obliguen la guia a estar en constant canvi de posar i treure locals, evitant l'obsolescència. També s'ha donat el cas de propostes que no han tirat endavant, o bé per tancament o per no complir els requisits necessaris, com ara els negocis de restauració de La Terra i el König, entre d'altres.

El filtratge ha d'haver estat especialment difícil a la categoria de «singulars», donada l'àmplia xarxa comercial de la ciutat, que segons dades facilitades per l'alcaldessa, Marta Madrenas, la situen com a quarta ciutat catalana en ràtio comercial, que és de 17 establiments per cada 1.000 habitants. Amb tot, és prou destacable la inclusió, entre les 36 tries, d'una armeria, un balneari i una botiga de restauració de vitrall (que només té cinc anys de vida).

Aquesta guia és una declaració de guerra contra el temps, i de fet aquest és el primer pas d'un seguit de pautes que pretenen fer d'aquests establiments «emblemàtics i singulars» una marca i un atractiu turístic per a la ciutat. Ho va anunciar ahir l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, en la presentació de la guia, juntament amb la regidora de Promoció econòmica, Glòria Plana. També hi van assistir representants de les associacions comercials, que van fer èmfasi en la naturalesa «viva i revisable» de la guia.

Per ara, la Taula està estudiant els punts on es podran obtenir les guies en paper, però la consulta es pot fer telemàticament.

Passos futurs

Entre les propostes que la Taula vol endegar pròximament, hi ha la creació d'un segell que identifiqui els locals inclosos a la guia, una línia de subvencions per garantir que «la conservació de l'establiment no sigui un llast per a la propietat», en paraules de Madrenas; i una ruta turística que atregui els visitants a «conèixer les botigues més especials i típiques de la ciutat» i que configuri una marca comercial atractiva.

«Aquest Ajuntament aposta pel comerç», va remarcar l'alcaldessa, tot situant l'obertura d'establiments com a garantia de seguretat als carrers pels «llums oberts» dels aparadors de les botigues. El combat està servit.