Aquesta setmana es commemoren els 75 anys de l'alliberament d'Auschwitz i el dia oficial de la Memòria de l'Holocaust. És, sens dubte, l'esdeveniment més dramàtic de la història. Uns fets en què van quedar més palesos que mai el menyspreu a la vida de les persones, la bogeria, l'odi i la barbàrie als quals pot arribar l'home. Tant eren nens, com joves, com gent gran: no hi havia clemència, ni pena per ningú. Les persones eren tractades com a escombraries, quan no utilitzades per fer els més esborronadors experiments que la ment dels seus botxins podia imaginar.

És amb esdeveniments com aquest que cal mantenir la memòria històrica. D'una banda, per retre homenatge als milers i milers de persones que van ser assassinades únicament per la seva condició religiosa, ètnica, sexual o ideològica. I, de l'altra, perquè els fets no quedin en l'oblit; per evitar que mai més no es pugui repetir una cosa semblant.

Avui dia, però -i des de fa ja un temps- estem detectant en la societat dos fets que són molt preocupants i que ens han de fer reflexionar i reaccionar, perquè és important que puguem esbrinar perquè passen i com evitar-los. El primer és el fet que a diferents països de la UE està revifant el sentiment neonazi entre els joves i no tan joves. Fins i tot han sorgit partits que han irromput en l'escenari polític i ja tenen representació en els parlaments dels seus països i a la UE. Partits que defensen obertament la xenofòbia i que no reneguen de l'obscur passat del nazisme i les seves macabres accions. El segon fet és que ens trobem amb joves en edat d'escolarització que desconeixen absolutament el significat de les paraules Holocaust, Auschwitz, etc.

Les institucions públiques competents han de tenir molt en compte aquests dos fets. S'ha de prendre consciència de la importància de fomentar la llibertat de la diversitat i treballar amb les famílies, epicentre fonamental de l'educació dels nens i joves, i els centres d'ensenyament, des de la base, l'educació en valors. Com sabem, qualsevol política educativa és sempre de llarg recorregut i amb efectes visibles a llarg termini. Per aquest motiu, l'educació en valors ha de ser, sens dubte, una prioritat de la política educativa a tots els nivells.