El Circ de Nadal de Girona obre avui les portes per sisè any consecutiu en un pavelló de Fontajau transformat en un teatre qualsevol del continent asiàtic. En aquesta edició hi participaran una quarantena d'artistes repartits en dotze espectacles diferents amb l'objectiu de retre «homenatge a un del circs més antics i amb més prestigi del món» que és el d'acrobàcies xineses, tal com va explicar el seu director, Genís Matabosch. Per això la majoria d'espectacles seran de companyies nombroses i amb molts artistes a la pista. Tot, en un espectacle pensat per a les famílies.

Matabosch també va avançar que en aquesta sisena edició ja s'ha «batut el rècord en venda anticipada d'entrades i s'han superat les 14.000 localitats». Encara queden, doncs, unes 3.000 entrades a la venda.

Capitalitat del món del circ

Per Matabosch, aquesta xifra representa que «cada vegada» aquest espectacle circense nadalenc «està més consolidat» i això comporta que «arreli» una mica més el concepte de «capitalitat del món del circ» a Girona.

La primera funció de l'espectacle FantÀsia es farà avui a dos quarts de set de la tarda. Des del dia de Nadal i fins al 29 es programaran deu funcions amb més de 17.000 localitats a la venda.

En cada una d'elles, els espectadors podran veure fins a 12 números diferents al llarg de les dues hores que dura l'espectacle. En destaquen les troupes de Taishan i Hunan, que provenen de dues ciutats de la Xina. Segons Matabosch, es tracta de «les dues companyies més importants» del país oriental. La companyia de Taishan ha actuat en països com Estats Units, França, Anglaterra, Canadà, Japó i Singapur i ha actuat dins d'espectacles de circs de prestigi com Pop Circuso Cirque du Soleil. La companyia Hunan va ser fundada l'any 1959 i des d'aleshores ha estat premiada en una trentena de competicions internacionals, i ha realitzat 50 gires en una seixantena de països.

Barrets, plats i diàbolos

La primera troupe presentarà diversos números acrobàtics com ara contorsió, antipodisme, acrobàcies en bicicleta i també un de diàbolos. Per la seva banda, la companyia de Hunan oferirà atraccions basades en salt als cercles, malabars amb barrets de palla o plats giratoris.

D'altra banda, l'artista Thu Hien, de Vietnam, presentarà diversos números de funambulisme. El més espectacular és l'equilibri sobre d'una escala sobre d'un cable mentre sosté una espasa sobre d'un punyal que aguanta amb la boca. Genís Matabosch va detallar que han convidat els pallassos Los Caluga de Xile per aportar «les rialles» després de viure «els esglais» de les acrobàcies.

Aquest any el circ també comptarà amb música en directe de la mà de l'orquestra que actua durant el Festival Internacional de Circ que se celebra els mesos d'hivern al camp de Mart de la Devesa de Girona.

Per tenir-ho tot a punt, s'ha hagut de treballar a fons per tenir el pavelló municipal de Fontajau convertit en un enorme espai circense. S'ha tingut menys temps que altres anys perquè fa pocs dies encara hi ha hagut un partit de bàsquet. A banda de la pista i l'escenari, s'han hagut de cobrir totes les finestres, per guanyar foscor. Fins a dotze empreses han participart activament en aquesta mutació de cada espai.