El reflotament del debat sobre la ubicació del futur nou hospital Josep Trueta ha reobert la discussió entre tots els actors implicats. En els darrers dies han parlat els polítics i ara ho estan fent experts i professionals. Entre aquests, el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilapana, habitual defensor dels terrenys de Salt, al costat del Santa Caterina, com l'opció més òptima. Ho fa des que l'any 2014 va ser escollit per encapçalar el col·legi.

Ara, novament posa arguments sobre la taula per l'opció saltenca i critica que l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, mantingui l'aposta pels terrenys de Domeny celebrant que en una de les votacions de la comissió de salut del Parlament es validés aquesta zona al nord de la capital. Vilaplana lamenta que des de l'Ajuntament de Girona «no s'ha volgut escoltar ni comprendre» la posició que mantenen «molts companys, metges i infermeres de diferents entorns i idees que pensem igual sobre el nou Trueta», «producte de l'experiència i la reflexió sobre un hospital promès fa més de 10 anys i que ja no pot esperar més».

El president del Col·legi de Metges, en un llarg fil al Twitter, inicia la seva exposició recordant que la crisi econòmica entre els anys 2008 i 2014 «ha canviat els paradigmes» i que «en molts països ja s'han produït fusions hospitalàries» per aprofitar les sinergies i perquè tenir agrupades «l'assistència, la docència i la recerca millora molt l'eficiència del treball i la de tot l'equip».

«La concentració del serveis sí beneficia el pacient, l'accessibilitat no es discuteix si parlem de 2 o 3 quilòmetres de diferència i, en canvi, les ràtios de resultats milloren en volum de pacients, especialització i talent», indica. «Uns serveis més grossos poden donar millor suport a altres serveis hospitalaris de la demarcació amb serveis territorials», afegeix.

I parla de com creu que ha de ser el futur hospital. Apunta que ha de poder estar centrat en el pacient «fent d'hospital generalista per resoldre casos (molt) complexos», però a l'hora també fent processos «en cadena molt ben executats».

Pel que fa als professionals, el president del Col·legi de Metges exposa que «sempre sentim que el bé més preuat de la nostra sanitat capdavantera són els seu professionals» i que ara hi ha l'oportunitat d'acostar-los amb les sinergies increïbles que comportaria.«Volem que estiguin separats?», es pregunta. I en aquest sentit indica que cal «fer una transformació molt potent a tots dos centres i és millor fer-la plegats» perquè, com apunta, «som els mateixos».

També recorda que ara és el moment de «no duplicar, integrar i estimular nous equips a la recerca-docència amb la construcció d'un campus que acosti els dos centres i permeti la construcció d'unes noves facultats (Medicina i Infermeria) i probablement de noves disciplines biomèdiques.». I conclou insistint en què «hem de ser molt ambiciosos i disenyar un campus de somni» i a «sortir de la zona de confort».