Unió de Pagesos ha fet arribar als ajuntaments de les comarques fruiteres del pla de Lleida, les Terres de l'Ebre (Ribera d'Ebre), de Barcelona (Alt Penedès i Anoia), i de Girona (Alt i Baix Empordà) una proposta de moció perquè donin suport a mesures per a la fruita dolça amb vista a l'any vinent, tenint en compte "la crisi en la qual segueix el sector i que enguany s'ha agreujat pel cop de calor de finals de juny". Entre altres peticions, la moció planteja ajuts i rebaixes fiscals per als productors, així com estendre el pla d'arrancada de fruita d'os arreu de l'Estat. L'organització agrària adverteix que "les primeres liquidacions de préssec i nectarina d'aquesta campanya corroboren la previsió dels preus baixos en origen, fins i tot sota costos de producció".

Entre les mesures proposades pel sindicat en la moció, hi ha l'adequació de la fiscalitat per a la pagesia que tributa pel sistema de mòduls a l'IRPF i l'increment de les despeses de difícil justificació per als que estan dins del sistema d'estimació directa de l'IRPF, així com l'exempció de l'IBI de rústica (a compensar als ajuntaments per part de l'Estat) i l'exempció del pagament de les quotes de la Seguretat Social.

Unió de Pagesos també reclama a l’Estat l'articulació d'ajuts de mínimis per garantir liquiditat al sector i poder fer front als costos de producció de la propera campanya, a més d'un pla d'arrancada estatal de préssec i nectarina per retirar la producció de 5.000 hectàrees del mercat amb l'objectiu de reequilibrar l'oferta i la demanda; un nou pla de reconversió varietal per desestacionalitzar els pics de producció; deixar de subvencionar, temporalment, les noves plantacions de préssec i nectarina dins dels programes operatius, tal com ja s'ha fet en els ajuts a la modernització del Pla de Desenvolupament Rural.

L'organització agrària també demana la transposició "urgent" de la Directiva europea 2019/633, per tal de "posar fi a la deficient regulació dels contractes de dipòsit, font d'abusos i competències deslleials a la pagesia". També reclama la modificació de la regulació de la venda a pèrdues perquè inclogui, a més del preu de compra del producte en origen, els costos fixos i variables de condicionament, transformació i comercialització.

Finalment, la proposta de moció també insta el Departament d'Agricultura a establir ajuts a la creació d'agrupacions de productors, sota qualsevol fórmula, per fomentar la col·laboració i l'organització entre la pagesia, com ara l'establiment d'ajuts a la concentració parcel·laria per realitzar unitats productives competitives als regadius històrics de Lleida.

El sindicat ja va alertar l'any passat que el Pla de mesures per a la millora del sector del Ministeri d'Agricultura "no preveia cap mesura d'impacte a curt termini que permetés recuperar el preu en origen de la fruita dolça i, especialment, el del préssec i la nectarina, per intentar evitar la crisi de preus que novament s'està produint". Des d'Unió de Pagesos lamenten que el Ministeri i la resta d'organitzacions agràries no donessin suport a un Pla d'arrancada pel préssec i la nectarina a nivell estatal.