La Càtedra de Processos Industrials Sostenibles de la Universitat de Girona organitza, el proper dijous, 28 de novembre, a l'Escola Politècnica Superior, l'esdeveniment Jornada sobre transport terrestre: passatgers i mercaderies a mitja i llarga distància, horitzó 2030-2050. El camí cap a l'energia sostenible en aquest tipus de transport -ferrocarril, camió, autocar i bus- a l'entorn del 2050 marcarà una jornada amb una quinzena de xerrades i taules rodones que implicaran els principals actors de l'Estat espanyol.

«Comptarem amb els principals interlocutors que han de lluitar contra el canvi climàtic», explica Pere Mutjé, director de la Càtedra de Processos Industrials Sostenibles de la UdG. Les emissions totals de gasos d'efecte hivernacle associades al transport només a Espanya representen prop d'un 25% de les totals. Durant l'esdeveniment es presentarà el Plan Nacional Integrado de Energía y Clima (PNIEC) 2021-2030, que defineix els objectius de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, de penetració d'energies renovables i d'eficiència energètica.

L'Associació de Transports de Girona (Asetrans) també prendrà part a la jornada. El director de l'entitat, Jordi Esparraguera, explica que viuen aquesta qüestió «amb una gran incertesa». «Hi ha unes empreses que a dia d'avui hem d'invertir en unes flotes de vehicles que tenen una amortització mínima de 10 anys, però tenim una incertesa del que passarà d'aquí a dos anys o amb quin vehicle podrem entrar en una gran ciutat en un any i mig», afirma. Aquest serà un dels temes que es podrà debatre en una de les taules rodones principals de la jornada, que tindrà lloc a les 12 h.