L'Ajuntament de Girona, a través de Girona Emprèn, posarà en funcionament el Laboratori Social d'Innovació aquest mes de novembre. L'objectiu d'aquesta iniciativa és afavorir la innovació oberta i la generació de projectes col·laboratius per trobar solucions disruptives a reptes socials i econòmics.

El laboratori treballarà al voltant de tres àmbits: el coneixement, el taller del laboratori (espai de fabricació col·laborativa) i la cocreació. En el primer dels àmbits, el coneixement, el laboratori organitzarà activitats al voltant de les tecnologies. Les activitats seran tant formatives -que facilitin eines per tal que la ciutadania no només en sigui consumidora sinó que en pugui esdevenir productora- com divulgatives -per afavorir un ús crític i responsable a la vegada que permetin generar debat al voltant de l'ús social que es fa de les tecnologies.

En aquest sentit, el dimecres 20 de novembre, a les sis de la tarda, el Centre Cívic Sant Narcís acollirà la xerrada "El món actual com a interfície virtual connectada", a càrrec de la productora, investigadora i realitzadora audiovisual gironina Íngrid Guardiola. Guardiola també és doctora en Humanitats, professora de la Universitat de Girona i coordinadora del laboratori "Soy Cámara online" del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

En el marc del laboratori, s'ha equipat i posat en funcionament el Taller del Laboratori, un espai obert maker ubicat a l'edifici de Girona Emprèn (carrer de Tarragona, 40). Es tracta d'un punt equipat amb maquinari de producció digital per a la creació col·laborativa. Des d'aquesta proposta es programaran diferents activitats al voltant la fabricació digital, com la impressió 3D i la robòtica. La primera sessió es farà el 14 de novembre, de 17 a 20 hores, al mateix centre i versarà sobre la impressió 3D. Aquesta activitat es dirigeix especialment a noies i dones per tal de fomentar vocacions tecnològiques en el col·lectiu femení.

Pel que fa al tercer àmbit, la cocreació, el laboratori disposa d'una Comunitat CO en la qual s'han inscrit més de cent persones CO interessades en innovació, creativitat, cocreació i producció col·laborativa i en aportar el seu talent i creativitat.

El Laboratori Social d'Innovació sorgeix d'una iniciativa llavor impulsada des del mateix servei municipal de Girona Emprèn i duta a terme el 2018 i 2019: Experiència LabGi!. Aquesta iniciativa va ser seleccionada en el marc dels ajuts a projectes singulars de la Diputació de Girona, cosa que ha permès fer un assaig en l'ús de tècniques i metodologies d'innovació oberta i cocreació col·laborativa en dues empreses gironines per avaluar-ne l'impacte en relació amb l'aportació de valor, consolidació i creixement empresarial.

La tinenta d'alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes, ha ressaltat que "amb aquest projecte es vol fomentar la innovació, l'aprenentatge i la creació col·lectiva amb l'objectiu de dinamitzar l'activitat econòmica i millorar la cohesió social de la ciutat".