El fet de que aquest any no hi hagi hagut les «barraques» de la Copa de les Fires de Girona «ha provocat una major afluència de públic als bars, restaurants i locals d'oci nocturn de la ciutat». Així ho assegura la Fecasarm en un comunicat. Una tendència que ja va avançar Diari de Girona.

Segons la Federació que té com a secretari general a Joaquim Boadas de Quintana i que aglutina, bars, restaurants i locals d'oci nocturn, «aquest increment s'ha notat especialment entre les dotze de la nit i les quatre de la matinada». en aquest sentit, apunta que «les activitats que més han notat l'increment respecte d'altres anys han estat els bars i els bars musicals de la zona centre i barri vell amb un increment de fins a un 200% de facturació respecte de l'any passat arribant gairebé tots al 100% durant les nits que han coincidit amb vigília de festiu», assegura.

Les discoteques també han assolit el 100% d'ocupació, egons la mateixa font, i han experimentat «llargues cues de gent als seus accessos ja que s'han omplert abans del que es habitual assolint aquests locals un increment d'aproximadament un 100% més de facturació respecte de l'any passat».

Així mateix, els restaurants de la ciutat, especialment aquells del centre, l'Eixample i Barri Vell també han notat un «important increment de clientela», principalment de sopars de grups i la gran majoria han tingut «un ple absolut durant totes les vigílies de festiu, fins i tot a les terrasses degut a la climatologia favorable especialment durant el primer cap de setmana», reitera el text.

Aquest increment de clientela als restaurants també ha vingut provocada «pel fet de que al no haver-hi barraques, que també oferien menjar, el públic ha optat per buscar bars i restaurants de la ciutat o bé menjar als establiments de les fires», insisteix la Fecasarm. Els restaurants, segons aquest comunicat «han experimentat un increment d'afluència de públic i de facturació de prop d'un 100% ja que hi ha hagut més afluència de públic i han realitzat més torns de servei tant començant abans com servint fins més tard».

Valoració molt positiva del sector

D'altra banda, aquest passat cap de setmana ha finalitzat la 14a edició de la campanya de civisme nocturn "Viu les fires amb SantNarcivisme" i que s'ha executat a la ciutat de Girona durant 6 nits amb motiu de les fires, amb l'objectiu de millorar la convivència nocturna coincidint amb les dates de més afluència de públic.

La campanya ha estat un èxit atès que ha impactat sobre més de 15.000 persones i prop de 500 usuaris s'han fotografiat amb els promotors cívics i el mim de la campanya. Aquestes fotografies es podran veure a partir de demà dia 5 de novembre a la pàgina de facebook de la Fecasarm i, entre aquelles persones que les comparteixin o bé s'hi etiquetin es sortejaran 7 sopars per a 2 persones i 14 consumicions. La campanya d'enguany ha vingut marcada per un major impacte sobre el nombre de públic dels locals d'oci nocturn ja que aquests estaven més plens que d'altres anys degut a que enguany no hi havia l'oferta de barraques.

Joaquim Boadas de Quintana, secretari general de la Fecasarm ha volgut destacar la importancia de portar a terme campanyes de concienciació per fomentar la convivència nocturna i ha reclamat que es facin de manera més frequent en el temps. També s'ha referit als bons resultats obtinguts pels locals de restauració i oci nocturn "ja que aquest increment de facturació anirà molt bé als locals per afrontar els propers 2 mesos fins arribar a nadal i cap d'any".

El dirigent patronal també ha destacat que "a aquest increment de facturació global d'un 200% més que l'any passat també cal sumar-li el fet que el dissabte passat hi hagués el canvi d'hora ja que això va possibilitar que els bars, bars musicals i discoteques treballéssin una hora més a ple rendiment així com també que durant totes les nits de fires hagin pogut gaudir d'una ampliació horària d'acord amb la normativa de la Generalitat de Catalunya"."Passejaven però no gastaven"

En canvi, els firaires han exposat que aquestes fires no han estat tant bones com altres anys. El president de l'Associació de Firaires de les comarques gironines, Joan Bagó, exposa que la manca de concerts i barraques a la Copa, així com el clima polític, els ha perjudicat. «Passejaven però no gastaven», diu.

Els firaires encara no han acabat de fer números però assenyalen que les atraccions per adults i els punts on es venia menjar són els que han patit més. Les infantils en menor mesura. El dimecres, dia del «silenci» i del «2x1» va ser «excessivament» tranquil, a nivell de facturació

La valoració de Guanyem

Mentrestant, Guanyem Girona considera que la lliçó que l'Ajuntament ha d'extreure del resultat final de les Fires de Sant Narcís d'enguany és que cal prendre les decisions de manera consensuada. El grup municipal ha subratllat que finalment s'ha demostrat que la decisió "unilateral" de suspendre totes les activitats d'oci de La Copa ha estat un error que ha deixat molta gent insatisfeta.

Així doncs, Guanyem ha recordat que la gestió ha comportat que la ciutadania hagi vist reduïda l'oferta d'oci nocturn, que les entitats gironines hagin perdut una font de d'ingressos, que les fires hagin quedat allunyades del corrent de gent, que els paradistes traslladats del centre a La Copa hagin vist reduïda l'afluència de visitants i que els veïns del Barri Vell hagin acabat patint la sobreexplotació de la zona.

A més, Guanyem ha denunciat que el consistori mai va oferir cap tipus d'alternatives i que es va passar "del tot al res" i ha reclamat el compromís del govern de Madrenas de recuperar el model de concerts i barraques a La Copa per l'any que ve.

Tot i això, el regidor Xevi Montoya ha lloat la capacitat organitzativa de les entitats gironines, "que fent un sobreesforç han salvat les fires compensant una oferta d'oci que havia quedat coixa". Montoya ha assenyalat que les Fires Populars, el bicicrucis o la festa improvisada a la plaça del Vi pel Tarlà Rebel han sigut un remei a la supressió dels concerts de La Copa. Malgrat això, el regidor de la formació municipalista ha advertit que "l'absència d'una gestió eficient ha accentuat el desequilibri d'activitats que massa habitualment sobrecarrega el Barri Vell". Montoya ha indicat que és necessari diversificar i descentralitzar l'oferta cultural i d'oci entre els barris de la ciutat.

Finalment, Montoya ha volgut posar l'accent en el moment d'excepcionalitat política i judicial que viu el país i la ciutat i ha reiterat la seva proposta d'organitzar una cimera de ciutat que reuneixi els principals agents polítics i socials i que permeti afrontar "amb diàleg i de manera participativa" les possibles controvèrsies i debats que es puguin generar en un futur.

"Esperem que amb la gestió de les Fires el govern municipal hagi entès que les decisions unilaterals quan s'està en minoria són desencertades i que només parlant amb la resta de grups municipals i les entitats civils s'aconseguirà trobar solucions òptimes", ha reblat el regidor.