La Fira de Mostres ha acollit, aquest matí, la taula rodona titulada "Repensem els nostres hàbits a partir de la sostenibilitat de la mobilitat", en la que hi ha participat Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Salvador Servià, exdirector general del Circuit de Catalunya i corredor de ral·lis, Òscar Llatje, coordinador de seguretat viària i mobilitat del Servei Català de Trànsit, i Miquel Àngel Escobar, responsable de Mobilitat Eficient de l'Institut Català d'Energia.

L'activitat ha estat organitzada pel Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona, la Fira de Girona i l'Associació Empresaris de Comerç i Reparació de Vehicles i Embarcacions de les Comarques Gironines -CORVE- que a més disposen d'un estand conjunt on la mobilitat elèctrica n'és l'eix principal, anomenat Mobilèctric (núm. 166 del nivell I del Palau de Fires) a la Fira de Mostres, fins el 3 de novembre.

La necessitat actual de trobar un model col·lectiu de mobilitat més sostenible, eficient i saludable centra el disseny de l'espai Mobilèctric i les activitats que s'hi desenvolupen. La intenció de les tres entitats promotores és provocar la reflexió sobre el futur de la mobilitat, tant en els aspectes tècnics, i de coneixement, com en els de quin seran els vehicles del futur.

Curses d'Scalextric

Una de les activitats que es duen a terme a l'espai Mobilèctric són curses d'Scalextric en un circuit instal·lat, de prop de quatre metres de llarg. S'hi fan proves entre entitats socials, escoles, pilots i aficionats. Concretament aquest matí ha tingut lloc la cursa entre entitats socials, on hi participat la Fundació Oncolliga Girona, la Fundació SER.GI, Càritas Diocesana de Girona , la Fundació Astrid 21 , el Banc dels Aliments, i la Fundació Ramon Noguera.

El món de l'slot, conegut sobretot per la marca Scalextric, ha esdevingut una icona de la joguina elèctrica, i durant molts anys ha estat gairebé l'únic referent que feia creure que la mobilitat del futur podria ser elèctrica. A més entre els participants d'aquesta activitat es sortejarà un patinet elèctric.El paper de l'enginyeria en el futur de la mobilitat elèctrica

L'aportació de l'enginyeria al sector de la mobilitat elèctrica és d'una gran rellevància, ja que participa en tot el cicle del vehicle, des del disseny de producte, la mecànica, l'alimentació elèctrica, insonorització, electrònica, materials, a més de l'assessorament en la implantació urbana. El caràcter multidisciplinari i l'alta especialització dels enginyers tècnics industrials fa que donin una resposta adequada a les necessitats d'expansió i consolidació d'aquest sector.

Repensar els nostres hàbits de mobilitat i avaluar els efectes positius dels canvis que hi podem introduir és la clau per avançar cap a un model col·lectiu de mobilitat més sostenible.

CORVE aposta per la mobilitat elèctrica

Els concessionaris, fabricants i tallers -agrupats a CORVE- opta per la mobilitat elèctrica o híbrida com a alternativa al motor de combustió. Consideren que la mobilitat elèctrica és un dels canvis més transformadors que s'està produint darrerament, i que les comarques gironines no en queden al marge, amb més vehicles elèctrics circulant, i més punts de càrrega. CORVE aposta per tot tipus de vehicles elèctric, inclosos els automòbils, les motocicletes, bicicletes, patinets... ja que són el futur de la mobilitat.

Fira de Girona també s'implica en la mobilitat elèctrica

El tercer actor implicat en l'estand Mobilèctric, és la mateixa Fira de Girona, que vol mostrar el futur de la mobilitat, tant en els aspectes tècnics, i de coneixement, com en la resta de vehicles urbans, als visitants de la Fira i convertir aquest tema, d'interès general, en un dels eixos d'interès de l'edició d'aquest any.