La Fira de Mostres de Girona va obrir ahir les portes amb la visita de les autoritats, que van fer un breu discurs abraçant tres àmbits: l'activitat econòmica gironina amb una lloança a les exportacions, el procés independentista amb les afectacions a les Fires i la capacitat del certamen per esdevenir un aparador del teixit empresarial gironí. La Fira de Mostres té 381 expositors en 45.000 metres quadrats distribuïts entre el palau de Fires i el Camp de Mart de la Devesa i estarà oberta fins diumenge.

En els parlaments, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, va recordar que la Fira obre enmig de la «convulsió política» i va recordar que l'ens ha qualificat la sentència del procés com a injusta, que han fet una crida al diàleg i que cal resoldre el dèficit fiscal. També va deixar clara la «resistència» de l'economia catalana, sobretot gràcies a les exportacions. Va explicar que del mes de gener al mes d'agost les exportacions han pujat un 6% respecte a l'any passat, sobretot en països fora de la Unió Europea. Alhora que hi ha hagut un increment «extraordinari» del 18% del nombre de certificats d'exportació emesos a països de fora de la UE, passant dels 14.586 als 17.248 des de principi d'any. A més, va recordar la importància de l'aeroport i la necessitat que tingui una estació del TAV.

El delegat de la Generalitat a Girona, Pere Vila, i el president de la Diputació, Miquel Noguer, respectivament, van donar suport a l'alcaldessa, per les decisions preses que han acabat afectant diverses activitats de les Fires de Sant Narcís que han estat suspeses.

Vila, a més, va admetre que sovint els empresaris han anat per davant de les institucions i que no sempre s'ha estat al seu costat. Noguer va lloar l'emprenedoria gironina i, sobre la situació política, va reclamar diàleg a l'Estat.

Finalment, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va explicar que la suspensió d'actes de les Fires va ser una decisió «dura» però que calia actuar amb «responsabilitat, compromís i valentia» i va explicar que són «moments excepcionals, únics i històrics». Madrenas, va reconèixer la importància de l'activitat econòmica i que potser la societat no és conscient d'aquest fet. Va indicar que la patronal i la cambra sí que són conscients que cal potenciar l'activitat econòmica però que no tothom reconeix «com n'és, d'essencial», l'activitat econòmica pel progrés del país. «Gran part de la nostra societat desconeix les dificultats d'aixecar les persianes cada dia i cal que tothom sàpiga que sou imprescindibles- en referència als empresaris», va apuntar.

La Fira de Mostres compta amb l'Escenari Gastronòmic i el saló de l'Emprenedoria com a espais principals. Una de les primeres ponències, a càrrec d'Àlex López López, professor de social selling, va omplir el saló de l'Emprenedoria amb un centenar d'assistents. López és especialitzat a treure rendiment a través de les xarxes socials amb el que es coneix com a venda social i és considerat com un dels millors influencers socials en l'àmbit mundial, ja que des de fa més de deu anys gestiona dues comunitats a LinkedIn amb més de 14.000 usuaris cadascuna.

Avui hi ha el dia de l'agent comercial i s'ha previst el concurs del Pa de la Tramuntana de la mà de l'associació Flequers Artesans de les comarques gironines i el tercer Campionat de tiratge de cervesa de Girona, organitzat per cervesa La Brava. Al saló de l'Emprenedoria s'hi organitzen presentacions, sessions de networking i entrega de premis. També hi haurà espai per a conferències sobre la sostenibilitat i el medi ambient. La Universitat de Girona impulsa, en un expositor, una trentena d'activitats vinculades als diferents estudis oficials.