L'equip de govern de Girona proposa apujar impostos i taxes després de set anys de mantenir-les congelades. Segons la proposta d'ordenances que s'ha fet arribar als diferents grups municipals, l'impost sobre béns immobles (IBI) s'apujarà un 2,75%. També experimenten increments altres tributs com l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), d'entre l'1 i el 6%, o, en menor mesura, el que grava les obres que es fan a la ciutat (l'ICIO), amb un 0,25%.

En el cas de l'impost de béns immobles, JxCat també proposa aplicar bonificacions del 50% del tribut a aquells propietaris que instal·lin plaques fotovoltaiques o sistemes d'aprofitament d'energia. I per contra, l'equip de govern també proposa aplicar un recàrrec del 50% de l'impost a aquells titulars de pisos que estiguin buits «amb caràcter permanent».

En urbanisme, hi ha un increment de preu en l'obtenció de determinats documents. Hi ha casos en què, fins i tot, arriba a triplicar-se (això passa, per exemple, amb els certificats de règim urbanístic, que passen de costar 51,25 euros a 163,55).

L'increment que les ordenances per al 2020 apliquen als diferents impostos municipals també es trasllada a les taxes. Aquest és el cas, per exemple, de les de cementiris o clavegueram (que registren increments del voltant de l'1%) i la de servei i control de tinença d'animals (que passa de costar de 33,60 a 34 euros).

Aquests increments d'entre l'1 i el 2% també s'apliquen, en general, a aquelles taxes que fan referència a l'ocupació de la via pública (com la instal·lació de cartells publicitaris o paradetes de mercats) i als equipaments municipals (tant pel que fa a les entrades -per exemple, de les piscines- com a l'ús de sales per a determinats actes; per exemple, als centres cívics).

L'equip de govern negocia ara amb els diferents grups la proposta d'ordenances municipals per al 2020. La intenció és portar-les a aprovació en un ple extraordinari que se celebrarà aquest divendres a la una de la tarda.

El PSC, en contra

De moment, el PSC ja ha respost a aquesta proposta. Afirmen que hi votaran en contra perquè «s'hi té en compte una pujada generalitzada d'impostos i taxes a la ciutat». Davant d'això, el PSC ha posat sobre la taula mesures socials, mediambientals i d'habitatge. «Al llarg dels últims anys hem introduït millores per a famílies monoparentals, jubilats, aturats de llarga durada o la tarifa plana per facilitar el pagament de tots els impostos. Sempre hem treballat amb aquests principis i aquesta vegada no és una excepció», explica la portaveu socialista, Sílvia Paneque.

La formació proposa crear «la taxa d'estudi de pisos buits, que podria suposar més de 100.000 euros per a polítiques d'habitatge», exposen. També vol que tots els edificis de l'Institut Català de la Salut tinguin dret a les bonificacions al pagament de l'IBI que permet la llei. Entre els edificis hi ha l'hospital Josep Trueta i els Centres d'Atenció Primària (CAP) de diversos barris de la ciutat.

Els socialistes també proposen la reducció d'un 7% de la taxa d'escombraries.