Els principals grups de l'oposició de l'Ajuntament de Girona, Guanyem i PSC, han demanat avui "més recursos" i "atenció" cap a les persones pobres. La petició arriba després que aquest diari publiqués les dades de la Memòria de Drets Socials, on s'exposa que l'any 2018 el consistori va atendre 5.932 persones en situació de pobresa, un 6% de la població de la ciutat.

La regidora de Guanyem, Laia Pèlach, considera necessari fer «una aposta ferma per la justícia social» i dedicar més recursos als serveis socials davant d'aquestes dades. En un comunicat, adverteix que la situació és "preocupant" i que "evidencia les desigualtats entre persones i barris". Pèlach també destaca que el 29% de les persones ateses pels serveis socials no té casa o es troba en risc de perdre-la. "Per evitar que la pobresa es converteixi en un problema endèmic és primordial anar a l'arrel i fer front a la crisi habitacional i a les situacions de pobresa energètica".

La regidora de Guanyem suggereix una bateria de propostes que l'Ajuntament podria implementar per fer front a la pobresa. En primer lloc, aposta per reforçar la xarxa d'atenció social als barris dedicant més recursos als Serveis Bàsics d'Atenció Social, als centres oberts infantils i juvenils, al Servei Municipal d'Ocupació i a l'Oficina Municipal d'Habitatge. D'altra banda, el grup municipal adverteix que l'atur continua sent una de les principals causes de la pobresa i que és necessari desenvolupar polítiques per fomentar l'ocupació així com explorar formes d'economia alternatives (bancs del temps, horts comunitaris, monedes socials o treballs cívics i voluntariats).

Pèlach també lamenta que el govern tingui "guardat al calaix" el mapa socioeconòmic que es va estar treballant durant el darrer mandat des de la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial (UMAT). Des de Guanyem consideren aquest mapa una eina "clau" en el plantejament de polítiques socials eficients a la ciutat.

El PSC, "altíssimament preocupat"

D'altra banda, el PSC també s'ha mostrat "altíssimament preocupat" per les dades sobre vulnerabilitat social del 2018. La regidora socialista, Mònica Ferrer, ha recordat "que el govern de l'Ajuntament de Girona no es pot oblidar de les persones ni dels barris que ho estan passant més malament".

En un comunicat, el grup municipal posa en alerta que els ajuts d'emergència social s'han incrementat en 526. "Això vol dir que s'actua quan ja hem fet tard", afirma Ferrer. Els socialistes recorden que van ser la força més votada "en els vuit barris on la falta d'ocupació i els problemes econòmics són més greus". "Hem insistit molt amb la bestiesa de fer avançar dues Girones a ritmes diferents; però el govern de Junt per Catalunya, que fins ara ha comptat amb el suport explícit o tàcit d'ERC i de la CUP, no ho vol veure".

D'altra banda, el PSC també ha lamentat que en el ple de la Diputació la CUP (partit que forma part de Guanyem) s'hagi abstingut en la moció socialista sobre Endesa i la pobresa energètica; i que ERC hi hagi votat en contra. "La ciutat de Girona ha incrementat l'escletxa entre pobres i rics; en això sí que pensem que l'oposició d'esquerres hauríem de fer canviar les coses", afirmen els socialistes.

La també regidora de la CUP a la Diputació, Laia Pèlach, ha explicat sobre la seva abstenció que comparteixen "l'enuig" per la forma d'actuar d'Endesa però no comparteixen la solució que proposen els socialistes perquè moltes coses ja s'estan fent. Un raonament que també ha utilitzat ERC.