ERC s'abstindrà en el cartipàs municipal de l'Ajuntament de Girona, segons ha anunciat avui la formació en roda de premsa. D'aquesta forma, el pròxim dimarts l'equip de govern podrà tirar endavant l'organigrama del nou mandat, ja que Guanyem ja ha dit que s'abstindrà. D'altra banda, el PSC manté el seu "no".

La decisió dels republicans arriba després d'un acord amb JxCat. ERC ha demanat a l'equip de govern reduir el nombre d'assessors i el seu sou, igual que va fer Guanyem. Finalment, cada grup polític disposarà d'una dotació econòmica de 54.354 euros per assessors de grup municipal, excepte Ciutadans que en tindrà la meitat, és a dir, 27.177 euros. Cada grup reparteix aquests diners entre dos o tres treballadors. Així, JxCat i PSC tindran tres assessors; Guanyem i ERC, dos; i Cs, un.

Segons ha explicat el líder d'ERC, Quim Ayats, també han demanat a l'equip de govern que "s'actualitzin els sous" però "no un augment" perquè "entenem que aquest no es pot produir". També han aconseguit que els grups de l'oposició puguin participar en els organismes de l'Ajuntament com el Transports Municipals del Gironès (TMG), TRARGISA, la Fundació Fira de Girona, la Comissió de Seguiment per a l'ús de la llengua catalana i Vivendes de Girona. Unes mesures que també Guanyem va demanar.

Més habitatge social i seguretat

L'abstenció d'Esquerra també arriba després que JxCat s'hagi compromés a "desencallar alguns projectes" i "tirar endavant temes imporants de la ciutat" com l'habitatge i la seguretat. Així ho ha explicat la número dos d'Esquerra, Maria Àngels Cedacers.

La principal mesura que han aconseguit els republicans és que, en un termini màxim de dos anys, la promoció d'habitatge social de la plaça Leonor Joher del barri de Santa Eugènia es destini a lloguer assequible per a joves i gent gran.

També han aconseguit que es millori la il·luminació de les zones més fosques i insegures de la ciutat, per exemple, el parc de la Devesa, Santa Eugènia o Can Gibert del Pla. "Cal accelerar les millores que afecten a la qualitat de vida i a la millora del dia a dia per la ciutadania", ha afirmat Cedacers. Concretament, han acordat estudiar, calendaritzar i pressupostar, en els primers sis mesos del mandat, una millora de l'enllumenat a la ciutat.

També es redefinirà el model de pressupostos participats perquè la formació considera que "no funciona". Segons han acordat, es "replantejaran" i es "treballaran" amb els diferents actors implicats (agents socials, associatius i professionals de la ciutat). "Aquest treball ha de començar immediatament" perquè el 2020 es tinguin uns pressupostos participats "per a tothom". Aquests són els compromisos "clars" i "tangibles" que Esquerra ha exigit a canvi de la seva abstenció en el cartipàs municipal.