ERC s'abstindrà en el cartipàs municipal de l'Ajuntament de Girona. Així ho va anunciar ahir el partit en roda de premsa. D'aquesta forma, el pròxim dimarts l'equip de govern podrà tirar endavant l'organigrama del nou mandat, ja que Guanyem ja va afirmar que s'abstindria. D'altra banda, el PSC manté el seu «no».

La decisió dels republicans arriba després d'un acord amb JxCat. Una de les condicions d'ERC durant les negociacions amb l'equip de govern encapçalat per l'alcaldessa Marta Madrenas era la reducció del número d'assessors. Un ítem que també va demanar Guanyem.

Finalment, cada grup polític disposarà d'una dotació econòmica de 54.354 euros per assessors de grup municipal, excepte Ciutadans que en tindrà la meitat, és a dir, 27.177 euros. Cada grup reparteix aquests diners entre dos, tres o un treballador. Així, JxCat i PSC tindran tres assessors; Guanyem i ERC, dos, i Cs, un. Cal destacar que Madrenas tindrà a més cinc assessors més de govern.

Segons va explicar el portaveu d'ERC, Quim Ayats, el pacte amb l'equip de govern també passa perquè «s'actualitzin els sous» dels regidors en funció de l'IPC però que no es faci un augment substancial d'aquests perquè els republicans entenen que «una pujada no es pot produir». També han aconseguit que els grups de l'oposició tinguin presència en empreses municipals de l'Ajuntament com ara en els Transports Municipals del Gironès (TMG), a TRARGISA, a la Fundació Fira de Girona, a la Comissió de Seguiment per a l'ús de la llengua catalana i a Vivendes de Girona. Una mesura que Guanyem també va demanar.

Més habitatge social i seguretat

L'abstenció d'Esquerra també arriba després que JxCat s'hagi compromès a «desencallar alguns projectes» i a «tirar endavant temes importants de la ciutat» com l'habitatge i la seguretat. Així ho va explicar la número dos d'Esquerra, Maria Àngels Cedacers.

La principal mesura que han aconseguit els republicans és que, en un termini màxim de dos anys, la promoció d'habitatge social de la plaça Leonor Joher del barri de Santa Eugènia, on hi havia el mercat, es destini a lloguer assequible per a joves i gent gran. Ara, se n'actualitzarà part del projecte i es reprendrà l'obra.

També han aconseguit que es millori la il·luminació de les zones més fosques i insegures de la ciutat, per exemple, el parc de la Devesa, Santa Eugènia o Can Gibert del Pla. «Cal accelerar les millores que afecten la qualitat de vida i la millora del dia a dia per la ciutadania», va afirmar Cedacers. Concretament, han acordat estudiar, calendaritzar i pressupostar, en els primers sis mesos del mandat, una millora de l'enllumenat a la ciutat.

També es redefinirà el model de pressupostos participats perquè la formació considera que «no funcionen». Segons han acordat, aquests es «replantejaran» i es «treballaran» amb els diferents actors implicats (agents socials, associatius i professionals de la ciutat). «Aquest treball ha de començar immediatament perquè el 2020 es tinguin uns pressupostos participats per a tothom», va afirmar Cedacers. Aquests són els compromisos «clars» i «tangibles» que Esquerra ha exigit a canvi de la seva abstenció en el cartipàs municipal, i als quals JxCat s'ha compromès a dur a terme. D'aquesta forma, dimarts l'equip de govern podrà tirar endavant l'organigrama.