L'Ajuntament de Girona implantarà properament un sistema de videointerpretació en llengua de signes en les oficines d'informació i atenció ciutadana del municipi. Aquesta iniciativa, que és pionera a tot Catalunya, té com a objectiu facilitar la tramitació i les gestions que han de fer les persones sordes i amb discapacitat auditiva i, sobretot, fer possible que aquestes persones puguin accedir a la informació amb autonomia i en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha anunciat avui la incorporació d'aquest nou servei al consistori coincidint amb la commemoració del Dia Nacional de les Llengües de Signes, al qual s'adherirà l'Ajuntament amb la il·luminació de la façana de l'edifici consistorial aquest vespre de color blau, i en el marc d'una trobada amb l'Associació Gironina de Sords. Per part de l'entitat, han assistit a la reunió la presidenta, Teresa Vila; la secretària, Clara Bacquelaine, i el tresorer, Salvador Valls, a més de diversos socis i sòcies. Els mateixos membres de l'associació oferiran formació al personal municipal per familiaritzar-se amb l'eina de videointerpretació.

El sistema de videointerpretació en llengua de signes que posarà en marxa l'Ajuntament el proporciona la plataforma SVIsual, un projecte impulsat per la Fundació CNSE per a la Supressió de les Barreres de Comunicació en col·laboració amb la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE).

Es tracta d'una eina gratuïta, que funciona de forma virtual a través d'un ordinador o d'un telèfon mòbil, i que només requereix un registre de les persones usuàries. L'aplicació està disponible en llengua de signes espanyola, en llengua de signes catalana, en llengua oral, a través de lectura labial o a través d'un sistema de xat. L'horari d'atenció en llengua de signes espanyola és continu durant les 24 hores del dia, inclosos els caps de setmana i els dies festius, i en llengua de signes catalana és de dilluns a divendres, d'11.30 h a 14.30 h i de 15.30 h a 18.30 h.