L'Ajuntament de Girona ha obert la convocatòria de l'edició 2019-2020 de la Beca 8 de Març, de recerca sobre la memòria històrica de les dones a Girona. L'objectiu d'aquesta iniciativa és promoure la recuperació del llegat històric gironí a través de l'estudi de les dones que han contribuït a formar-lo al llarg dels segles i, alhora, fomentar la inclusió de la perspectiva de gènere en les recerques històriques.

La beca té una dotació de 6.000 euros i les sol·licituds per participar-hi es poden presentar fins al 6 d'agost. El termini de presentació de la recerca becada finalitza el 31 de desembre del 2020.

La valoració dels projectes tindrà en compte que la recerca presenti elements innovadors aplicant la perspectiva de la història de gènere; que tingui en compte la interdisciplinarietat; que sigui inèdita; que contempli la contextualització, centrant l'estudi a Girona però posant-la en relació amb l'entorn i la realitat que l'envolta, i que enriqueixi les teories, les polítiques i les pràctiques de recerca històrica i de recuperació del patrimoni de Girona i l'imaginari ciutadà.

En les convocatòries anteriors, la beca ha estat atorgada a la historiadora Cèline Mutos i la professora Montserrat Carbó pel projecte Entre quatre parets. Història, memòria i vivències de les asilades a l'Hospici de Girona (1769-1960) (2017-2018); a les professores Carme Echazarreta, Núria Fernández i Salima Abdessamie pel treball Passat i present de les dones immigrants a Girona: un procés d'adaptació invisible (2015-2016); a la historiadora de l'art Cristina Ribot pel projecte Viatgeres a la Girona dels segles XIX i XX (2012-2013); a la professora i periodista Sílvia Espinosa pel projecte Locutores i dones: les veus oblidades de la història de la ràdio a Girona (2010); a la galerista Rosa Pous pel projecte Dones de les belles arts rescatades a Girona (2008); al periodista Gerard Bagué pel projecte Memòries del 'Barri Xino' (2006), i a l'historiador Xavier Carmaniu pel projecte D'invisibles a ciutadanes, gironines s.XX (2005).