El Consell municipal LGTBI, la Comissió Unitària 28 de Juny i l'Espai LGTBI de Girona van organitzar, ahir, una jornada en motiu de la diada internacional de lluita contra l'LGTBI-fòbia. L'acte principal va ser la col·locació d'una placa commemorativa dels 50 anys de la revolta de Stonewall. La placa es va col·locar a la plaça de la Independència, on també hi ha pintat un pas de vianants amb els colors de l'arc de Sant Martí, un altre dels símbols del col·lectiu. Segons els organitzadors, la ciutat de Girona és la primera ciutat a nivell de l'Estat que commemora amb un monument la revolta de Stonewall, i la quarta a Catalunya en tenir un emblema públic de reconeixement a l'activisme LGTBI.

A l'acte hi va ser present el president de l'Observatori Contra l'LGTBI-fòbia de Catalunya, Eugeni Rodríguez, així com el vicepresident del Consell LGTBI de Girona, Jordi Mota, i la membre del Grup de Lesbianes de Girona i partícep de la Comissió 28 de Juny de Girona, Rosa Vilaseca, entre d'altres.

La revolta de Stonewall va ser el tret de sortida de l'actual moviment d'alliberament LGTBI modern. Els fets van passar el 28 de juny de 1969, a la ciutat de Nova York. Durant els anys 60, les batudes de la policia als bars on es reunien els dissidents sexuals eren un fet quotidià i els drets de les persones LGTBi eren trepitjats. La nit del 27 de juny la policia va fer una batuda al bar Stonewall, com altres vegades, però aquella nit els clients del bar es van revoltar. La policia va contestar amb carregues i els revoltats van respondre amb barricades. Una lluita que va mantenir-se durant tres nits seguides. A l'any següent, el 28 de juny, el Gay Liberation Front, organització sorgida de les protestes de l'any anterior, va organitzar una marxa que va reunir milers de manifestants.