Els sindicats d'ensenyament xifren el seguiment de la vaga unitària de docents convocada aquest dijous en un 15% a les escoles i instituts de les comarques gironines. El portaveu d'USTEC-STEs, Xavier Díez, admet que la jornada de protesta "no ha tingut el resultat desitjable". "És el pitjor mes per convocar una vaga i hi ha cert cansament, però no ens podem resignar", ha afirmat Díez. En la mateixa línia, el secretari general d'educació de CCOO a la demarcació, Marçel Barbens, ha subratllat que la mobilització compta amb el suport de mestres i professors "encara que no hagin vingut a la mobilització". Un centenar de docents s'han concentrat a les dotze del migdia davant la seu de la Generalitat a Girona i han reclamat que es reverteixin les retallades.

Els mestres i professors de les escoles i instituts públics de tot Catalunya estaven cridats a la vaga aquest dijous, una mobilització convocada pels sis sindicats amb representació al sector per reclamar revertir les retallades. Un dels cavalls de batalla dels sindicats és aconseguir que el curs vinent es calculin les plantilles en funció de les 18 i 23 hores lectives a secundària i primària, respectivament

"Ve d'una hora i va de ràtios", ha corejat el centenar de docents i estudiants que s'han concentrat al migdia davant la seu de la Generalitat a Girona. Denuncien que, comparant-ho amb el 2010, a hi ha Catalunya 62.939 alumnes més però només ha crescut la plantilla de docents en 329. "Si es rebaixessin les ràtios, no es tancarien línies", han denunciat a Girona.

El seguiment de la vaga, però, ha estat escàs. A les comarques gironines, els sindicats el xifren en un 15%. Díez ha assegurat que l'adhesió a la jornada de protesta s'ha fet notar sobretot en aquells centres on ja s'ha anunciat que se suprimirà alguna línia o on, arran de les prematriculacions, tenen "por" que acabi passant.

"La vaga no ha estat la que volíem, no ha tingut el seguiment desitjable", ha reconegut Díez que atribueix el poc seguiment a diversos factors. D'una banda el moment, perquè "és el pitjor més" a nivell acadèmic quan s'enfila ja el final de curs. També, perquè hi ha cert "cansament" entre el professorat, que ja ha secundat diverses protestes durant el curs. "Però davant d'aquesta situació hem d'intentar mobilitzar el professorat", ha afegit.

Barbens també ha subratllat que el docent ha estat un col·lectiu "molt mobilitzat" durant el curs. "Ens hem implicat en moltes reivindicacions polítiques, socials i educatives, els professionals estan desgastat però sabem que comptem amb el seu suport encara que avui no hagin vingut a la mobilització", ha exposat.

Els sindicats denuncien que l'educació catalana està "endèmicament infrafinançada" i no acompleix "ni de lluny" el 6% establert per la LEC. "Des del 2017 que el Govern no ha impulsat cap mesura d'educació pública que millori substancialment la seva qualitat", critiquen, i exigeixen al Departament que deixi de posar excuses com la situació de pròrroga dels pressupostos i comenci a revertir les retallades aplicades durant la crisi econòmica.