Un nadó prematur ha mort a l'hospital Josep Trueta de Girona afectat per un bacteri, la Klebsiella pneumoniae. El nadó va perdre la vida aquest passat diumenge i hi ha dos nounats més afectats però que no han desenvolupat la malaltia, segons informa el departament de Salut. Es dona la circumstància, a més, que es tracta del mateix bacteri que va causar la mort de dos nadons més a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona fa pocs dies.

El nadó prematur extrem nascut a les 24 setmanes de gestació estava ingressat a la Unitat de Neonatologia de l'Hospital Trueta, i presentava una infecció activa de Klebsiella pneumoniae multiresistent. El nadó va néixer amb 600 grams i amb una situació clínica molt complicada, segons Salut.

La Klebsiella és un bacteri que viu al tub digestiu, malgrat que una de les seves principals característiques és que es troba en qualsevol lloc al medi ambient i també a l'intestí de molts éssers vius. Entre els factors de risc de contraure la malaltia hi ha la prematuritat, fet pel qual les unitats de neonatologia són espais on es poden detectar brots per Klebsiella.

La Unitat de Neonatologia del centre va declarar al Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a Girona la presència d'un brot de Klebsiella pneumoniae i va aplicar el pertinent protocol d'actuació.

En aquest sentit, la Unitat de Neonatologia, segons informa Salut en un comunicat, ha extremat les mesures de control i prevenció encaminades a reduir el risc de contagi, a detectar precoçment els nens portadors de Klebsiella, a identificar possibles focus i a fer el seguiment del brot amb professionals d'epidemiologia, medicina preventiva, neonatologia, obstetrícia i la direcció del centre.

Dos nadons afectats

Dos nadons afectatsActualment romanen ingressats dos nadons colonitzats, és a dir, en els que se'ls ha detectat la presència del bacteri, però que no han emmalaltit. Des del 4 d'abril només s'ha registrat un cas nou, justament el nadó que va morir diumenge.

Des de la direcció de l'Hospital Trueta agraeixen públicament la col·laboració i implicació tant dels professionals de la Unitat, com dels familiars dels nens que hi han estat ingressats.