L'AMPA de l'escola Montjuïc està preocupada per la segregació que pot patir el pròxim curs l'institut Narcís Xifra, l'únic centre de referència on poden anar a fer la Secundària els escolars d'aquesta part alta de la ciutat. Amb la marxa d'alumnes cap al nou institut de Sarrià, el Xifra només tindrà tres centres adscrits: dos de Pont Major (Carme Auguet i FEDAC Pont Major) i el de Montjuïc, tal com va assegurar el director de l'institut, Josep Cortada, fa uns mesos. Situació que segons la comunitat educativa pot «generer segregació».

«Totes les escoles de Girona tenen més d'un institut de referència, en canvi nosaltres només podem anar al Xifra», explica Pau Planas, membre de l'AMPA de Montjuïc. Fa temps que l'escola només compta amb un centre adscrit, però ara els pares i mares estan preocupats per la «segregació que pot patir el Xifra» arran de la marxa d'alumnes cap al nou institut de Sarrià. «Aquesta decisió, que ha pres Educació sense parlar amb ningú, s'ha carregat el projecte inclusiu del Xifra», afirma Planas.

Segons va explicar el director del Xifra, amb la marxa d'estudiants cap a Sarrià, les dues línies (60 alumnes) que tindran no s'ompliran amb els tres centres adscrits, fet que provocarà que les places vacants s'omplin amb l'alumnat nouvingut i els que no han pogut accedir a la primera opció de centre. Això crearà «un problema de segregació», va dir Cortada. Segons un sondeig que van realitzar entre les direccions i les AMPAs de les tres escoles adscrites, tindrien un màxim de 38 alumnes per omplir les dues línies.

Una situació que el director dels Serveis Territorials d'Educació a Girona, Martí Fonalleras, va assegurar «que no passarà» en una reunió a finals d'any entre el Departament i la comunitat educativa. Fonalleras va assegurar que per al curs 2020-2021, el Xifra comptarà amb una nova adscripció: l'escola Balandrau. I la voluntat d'Educació és que aquest institut arribi a les 10 adscripcions amb centres de Taialà i Domeny, entre d'altres. «El fantasma de la segregació no té perquè ser-hi», va insistir.

D'altra banda, l'AMPA de l'escola Montjuïc lamenta que «la decisió d'obrir un nou institut a Sarrià sense tenir en compte les conseqüències que pot provocar al Xifra s'hagi pres tan depressa», explica Planas, afegint que no han tingut temps de mobilitzar-se perquè la «decisió era contundent».