Representants d'entitats ecologistes i de defensa del territori s'han reunit per primera vegada amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per demanar-los un canvi «profund» en les polítiques ambientals del Govern i la recuperació del Departament de Medi Ambient.

Entre els assistents a la trobada, coordinada per la Federació Ecologistes de Catalunya, hi havia Marta Ball-llosera, de la Iaeden-Salvem l'Empordà, i Eudard de Ribot, advocat de SOS Costa Brava, que van aplaudir la «valentia» de la moratòria però van reclamar que no hi hagi «marxa enrere» i que representi «un punt d'inflexió que s'estengui en la planificació urbanística i territorial arreu del país». Tots dos van advertir que, en cas que el Govern ignori la sosteniblitat «des d'una perspectiva àmplia i real», ni la moratòria ni el pla director no hauran servit per a res i s'agreujaran encara més els problemes urbanístics. D'altra banda, van advertir que arreu del territori s'estan mobilitzant i creant altres plataformes SOS preocupades per «la bombolla immobiliària especulativa» que s'està despertant. Per tot plegat, van demanar una «planificació coherent i racional a mida de les necessitats de la gent que hi viu i del medi ambient, i fora de l'especulació urbanística».

Entre altres plataformes, a la reunió hi van assistir membres del Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), que van demanar al president català que s'executi «sense retallades» l'ordre judicial que li ordena buidar l'abocador de Vacamorta, a Cruïlles. Per la seva banda, la representant del Grup de Defensa del Ter, Ginesta Mary, va exposar que a Catalunya hi ha un 41% de masses d'aigua contaminades amb nitrat degut a l'excessiva concentració de porcs a les comarques situades a l'entorn de l'Eix Transversal, especialment a les comarques gironines, Osona i les Terres de Ponent.

Davant d'això, Torra va agrair «la visió i els exemples aportats» i va manifestar el seu compromís amb el reequilibri territorial. També va recordar que s'ha continuat el procediment per posar en marxa l'Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i va alertar de la manca de recursos i l'ofec econòmic de l'Estat, que alenteixen la voluntat del Govern català per abordar temes ambientals i socials.