La Fundació Princesa de Girona (FPdGi) ha decidit suspendre la reunió del Patronat que havia anunciat que faria, com cada any, al mes de juny a Girona perquè considera que no tindria prou quòrum. Una trobada que cada any ha estat presidida pels Reis d'Espanya, Letizia i Felip.

La possible manca de participació, s'argumenta, segons la Fundació, en el fet que fins ara aquesta reunió anual del juny, de caràcter tècnic i on s'aproven els comptes, es feia coincidir amb la gala on es lliuraven els premis i, per tant, molts patrons d'arreu d'Espanya es desplaçaven a les comarques gironines per assistir tant a la reunió com a l'entrega dels guardons. Aquest any, però, la gala ja es va comunicar que se celebraria a Barcelona, al novembre, per commemorar el desè aniversari de la Fundació. Per tant, al juny a Girona només hi havia la trobada per aprovar els comptes.

Els patrons de la junta van valorar tots aquests canvis i van aprovar que enguany la reunió del mes de juny no serà presencial i els patrons (n'hi ha 88) podran delegar el vot en la figura del president, Francisco Belil. En aquest sentit, fonts de la fundació expliquen que la decisió de suspendre la trobada a Girona no té res a veure amb el rebuig que alguns sectors han mostrar envers la Casa Reial. La Fundació fa cada any dues trobades anuals, una a meitat de l'any i l'altra a finals, que fins ara s'havia fet a Madrid, al desembre, però que enguany es traslladarà al novembre, poc abans de la gala d'entrega dels ­guardons. La primera és més econòmica i en la segona es tracten les activitats a portar a terme al llarg de l'any.

Sí que a finals de maig o principis de juny la FPdGi té previst fer un acte a Girona. En concret, la ­reunió del jurat i l'anunci del nou Premi Internacional: l'únic que no té dotació econòmica i que s'incorporarà a les diferents categories dels guardons (Arts i Lletres, Empresa, Social i Recerca Científica).

De moment, en una gira que fa arreu de la geografia espanyola, l'entitat ja ha anunciat tres dels guardonats d'aquest 2019 (Empresa, Arts i Lletres i Social). El proper dia 27, es desvelarà qui s'enduu el Premi de Recerca Científica a Santiago de Compostel·la. De tots aquests, s'havia anunciat amb antel·lació la data i el lloc exacte de l'esdeveniment. No ha succeït, però, per ara amb el guardó que s'ha d'anunciar a Girona.

Els premis distingeixen la trajectòria de joves d'entre 16 i 35 anys -nascuts o residents a Espanya- en diferents disciplines. Aquest any, la dotació dels guardons es dobla i serà de 20.000 euros.

Segons han indicat fonts de la FPdGi, en tots aquests actes de proclamació, l'entitat convida els monarques espanyols per si volen assistir-hi. I per tant, la Fundació també ho farà quan anunciï a Girona qui s'endurà el nou Premi Internacional. A partir d'aquí, la decisió d'anar-hi o no serà de la Casa Reial.