La fàbrica Hinojosa de Sarrià de Ter elevarà cinc metres la xemeneia de la nau principal. Aquesta és una de les mesures que s'inclouen dins el Pla per reduir les males olors que desprèn la planta i que ha posat en marxa l'empresa paperera. També està previst cobrir el tanc d'emergències i tancar la centrífuga amb un tractament de rentat químic a la sortida de l'aire.

Aquestes accions que atacaran els principals focus de les males olors es duran a terme en una primera fase del pla que durarà aproximadament un any. Finalitzats aquests treballs, s'avaluarà l'impacte aconseguit per determinar, en cas de ser necessari, els altres focus a tractar.

Tot i que el Pla d'Olors presentat per la fàbrica encara no ha estat aprovat pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat, la paperera ha decidit posar-lo en marxa per acabar com més aviat millor amb les males olors i reduir així les molèsties que causen als veïns del municipi. Segons ha explicat l'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, el consistori va rebre el Pla i el va enviar a la Generalitat i ara estan a l'espera de la resolució del Departament. També estan a l'espera de rebre la valoració que en fa l'empresa AVenginyers, contractats pel consistori. Tal com ha passat amb el Pla de Soroll, l'Ajuntament demanarà que hi hagi una comissió tècnica de seguiment exhaustiu de cada una de les accions que s'emprenguin per acabar amb les males olors.

Invertits dos milions en mesures

Aquest Pla, presentat per Hinojosa, ha estat dissenyat per Strengths Business Engineering, una empresa amb més de 15 anys d'experiència, pionera a Espanya en l'àmbit de l'olfactometria, i que compta amb un equip d'enginyers químics altament qualificats en matèria de mesurament i desenvolupament de solucions per reduir l'impacte per olors.

L'empresa recorda que des de l'inici de la seva activitat, l'octubre de 2016, ha invertit més de dos milions d'euros en mesures per disminuir el nivell de soroll de l'activitat de la planta. També per reduir les males olors com és el cas de l'ampliació de la planta depuradora, que ha permès augmentar la seva capacitat de tractament i disminuir les olors. «La paperera continuarà dedicant esforços i diners a implantar noves solucions», expliquen.