23 de març de 2019
23.03.2019
Relació amb la comunitat

Els Mossos acosten la unitat canina a discapacitats i col·lectius vulnerables

"Si veig un policia amb un gos sabré que està treballant i li demanaré permís abans de tocar-lo"

23.03.2019 | 17:38
Els joves que han participat al taller amb els Mossos.

El gos policia entra corrents al vestíbul de la Fundació Astrid 21. Olora a banda i banda i, al cap d'uns minuts, acaba descobrint una substància explosiva que els Mossos d'Esquadra han amagat darrere d'un extintor. Llavors, l'animal es queda immòbil al costat: és el senyal amb el qual alerta els agents. La situació podria ser real, però forma part d'un taller dirigit als col·lectius més vulnerables.

Per primer cop, els Mossos d'Esquadra de Girona acosten la unitat canina a les fundacions que atenen discapacitats intel·lectuals. L'objectiu és que aquells qui se'ls escolten –a Astrid 21, són una trentena de joves- aprenguin què fan els gossos policia. I si mai se'n troben algun, se'l mirin amb uns altres ulls. "Sabré que està treballant i demanaré permís abans de tocar-lo", explica en Lluís Comas, un dels nois que atén la fundació.

L'any passat, els Mossos d'Esquadra van començar a fer tallers dirigits als usuaris de les fundacions que atenen persones amb discapacitat intel·lectual. "Són un dels col·lectius més vulnerables, i volem ensenyar-los com prevenir abusos, detectar-los i saber com actuar en cas que en pateixin", explica l'agent de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat Sònia Alcarria.

A les comarques gironines, entre d'altres, els Mossos d'Esquadra han fet xerrades a les fundacions Ramon Noguera, Astres, Els Joncs, Tresc, Astrid 21 o Tirgi. Durant els tallers, han abordat situacions d'abusos físics, psicològics, sexuals, econòmics i també aquells relacionats amb l'Internet i les xarxes socials.

Alcarria explica que, amb els tallers, els Mossos d'Esquadra també volen "fer-se més propers". I que si algun usuari de les fundacions pateix qualsevol mena d'abús, sàpiga "que ens pot demanar ajuda sense por i tenir-nos confiança", concreta l'agent.

Ara, per primer cop, els Mossos de Girona també han acostat el dia a dia de la unitat canina a les fundacions que atenen discapacitats. "Cada vegada hi ha més cossos que disposen de gossos policials, això ens ajuda a ensenyar-los que, si algun cop en troben algun, han de respectar la seva feina", explica Sònia Alcarria.

Drogues, bitllets i explosius


El primer d'aquests tallers amb gossos policia s'ha fet a la Fundació Astrid 21. Hi participen una trentena de joves d'entre 16 i 29 anys. Primer, els agents de la unitat canina els expliquen quines característiques ha de tenir el gos: ser jove i, sobretot, juganer. "A l'hora d'ensenyar com fer recerques, ho canalitzem tot en base al joc", concreta el caporal Eduard Campomanes.

Els joves, que s'escolten els policies asseguts en rotllana, toquen les joguines amb què s'ensinistren els gossos i a partir d'aquí s'entra en matèria. Els agents expliquen que, a Girona, els gossos de la unitat canina estan especialitzats en la recerca de drogues, explosius o bitllets falsos.

A més, també els donen consells sobre com actuar si mai es troben amb un gos (sigui o no policia). "Per evitar que l'animal es pugui espantar i ataqui, si el volen tocar, sempre s'ha de demanar permís al propietari i acostar-s'hi lentament", subratlla Campomanes.

Acabades les explicacions, arriba l'hora de veure els gossos en acció. Primer a dins, al vestíbul de la fundació; i després a fora, a l'aparcament. En poca estona, els animals troben la substància explosiva que els agents han amagat (una, al darrere d'un extintor; i l'altra, a la porta de càrrega d'una furgoneta).

"M'han tret la por"


Abans d'acabar el taller, els joves de la Fundació Astrid 21 poden tocar els gossos. "M'ha agradat molt; ens han ensenyat què fan els gossos policia i hem vist que són com les persones", explica la Irene Martínez, de 19 anys.
"A mi m'han tret la por de sobre, perquè abans en tenia molta", explica en Lluís Comas, que té 27 anys i que durant el taller ha pogut passejar el gos policia amb la corretja. "I ara també sé que, si mai veig un policia amb un gos, sabré que està treballant i li demanaré permís abans de tocar-lo", afegeix el jove.

La tutora del grup, Lídia Saavedra, subratlla que els tallers que han fet els Mossos d'Esquadra a Astrid 21 ajudaran els joves a "agafar confiança" amb els policies "i tenir-los com a referent per si en algun moment els passa alguna cosa". "A més, ara cada cop que vegin un gos policia se'l miraran amb uns altres ulls", conclou Saavedra, en referència al taller amb la unitat canina.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook