Els Mossos d'Esquadra han detingut entre el 26 de febrer i el 18 de març tres dones que treballaven de cuidadores d'ancians, dues en geriàtrics i una en una casa particular, i que aprofitant-se de la confiança i vulnerabilitat de les ancianes els van sostreure almenys unes 40 joies valorades en uns 5.000 euros.

La primera de les detencions va tenir lloc el 26 de febrer, després que, a principi del mes la directora d'una residència d'avis de Banyoles alertés als mossos que tenia sospites que una treballadora furtava diners, joies i objectes personals als residents des de feia temps.

Malgrat les mesures que la residència havia pres per intentar descobrir la persona responsable d'aquests robatoris, no ho havien pogut aconseguir.

Amb aquests indicis la Unitat d'Investigació de la comissaria de Girona va obrir una investigació que va culminar amb la detenció d'una treballadora d'aquell centre.

Els agents van comprovar que la detinguda, una dona colombiana de 55 anys, havia realitzat, des de 2011, 15 vendes de joies en diferents establiments de compravenda de Girona, per un valor total d'uns 1.800 euros.

La detinguda, a qui no li consten antecedents, serà citada pròximament per declarar davant l'autoritat judicial corresponent.

D'una altra banda, el 14 de març els mossos van detenir una treballadora d'una altra residència geriàtrica de Banyoles pels mateixos fets i van descobrir que des del 2014 havia efectuat unes 22 vendes en diferents establiments de Girona i Banyoles per un import de 2.419 euros.

La detinguda, de 42 anys, de nacionalitat equatoriana i amb antecedents, serà citada pròximament per declarar davant l'autoritat judicial.

En tots dos casos les detingudes eren les encarregades de la cura directa dels ancians a l'hora de vestir-los, dutxar-se o donar-los menjar, per la qual cosa s'aprofitaven de la confiança i de la seva vulnerabilitat.

Algunes de les joies recuperades pels mossos van ser reconegudes per les víctimes de les residències, ja que la majoria d'elles, de gran valor sentimental, duien inscrites inicials o noms familiars o dates significatives, fàcilment identificables.

Els mossos, amb la col·laboració dels centres, segueixen treballant per identificar els legítims propietaris de totes les joies sostretes.

La tercera de les detencions va tenir lloc el passat 18 de març, quan els agents van detectar tres vendes irregulars de joies per valor de 541 euros en només tres dies.

Les investigacions van determinar que la cuidadora d'una família de Girona, de 27 anys i nacionalitat salvadorenca, havia sostret i venut joies a una botiga de compravenda d'or d'aquella ciutat.

La detinguda, com les altres dues acusada d'un delicte de furt continuat, sense antecedents, va passar el dia 19 de març a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Girona, que va decretar la seva llibertat provisional.

Els cos de Mossos d'Esquadra recomana que les persones que visquin en centres o residències per gent gran no tinguin entre les seves pertinences objectes d'elevat valor. En el cas que es desitgi portar o tenir aquestes pertinences, es poden inventariar a través de fotografies o descripcions detallades de les joies per part de les famílies, i així en cas de pèrdua o sostracció siguin fàcilment reconegudes i facilitin la feina policial.