L'Ajuntament de Girona vol posar fi al constant incivisme a l'entorn del paratge de la font del Ferro, a la Vall de Sant Daniel. Es tracta d'un entorn paisatgístic de gran vàlua natural que es veu col·lapsat de vehicles i de persones, sobretot els caps de setmana.

La font del Ferro és un espai on moltes generacions hi han anat històricament a menjar i beure aigua, aprofitant les barbacoes i taules i cadires que faciliten l'estada en aquest entorn de la Gavarres. No obstant, en els darrers anys els grups d'usuaris han estat cada cop més nombrosos i deixen l'espai «en un estat lamentable», en paraules del regidor de Paisatge i Habitat Urbà de l'Àrea de Sostenibilitat i Medi Ambient, Narcís Sastre.

Per això, després de provar diferents mesures sense èxit, ha decidit impulsar un nou sistema per mirar de regular l'ús de les barbacoes, que serà molt «més contudent» que els actuals, que han passat per incrementar la presència policial i posar multes i per doblar els dies de neteja (abans era els dilluns i ara és el dilluns i el divendres).

En concret, s'està mirant com obligar els usuaris a obtenir un permís administratiu per poder utilitzar les barbacoes. El regidor exposa que ha estat observant diversos casos d'arreu del territori català i diferents models de gestió en espais d'esbarjo similars. «Ja no s'hi valdrà ser el primer», indica Sastre. Ara mateix s'està estudiant si aquesta concessió del permís que s'haurà de demanar a l'Ajuntament anirà subjecte a un preu públic o a una fiança retornable. No caldria en el cas que s'utilitzessin només les taules i cadires, sense la barbacoa. «A molts llocs s'està actuant així. A Girona veurem amb quines condicions», afirma. Això sí, Sastre diu que la mesura entrarà en funcionament abans de l'estiu, que és quan l'espai està més massificat.

El regidor admet que la decisió no li «agrada gens» perquè respon a «un fracàs de la gestió individual». De fet, l'indret inicia el dia molts cops desbordat de vehicles per tot arreu i l'acaba amb multitud de brossa i deixalles a tots els racons.

Pel que fa als cotxes, Sastre ha avançat que està mirant com posar més restriccions de pas a l'entorn d'aquest punt de la vall de Sant Daniel, que ja és un PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural).

Vehicles Aparcats a dins de camps, rieres i camins

Les aglomeracions de gent van acompanyades molt sovint de cotxes, perquè molts arriben al paratge en vehicle i no a peu. I normalment aparquen tant a prop com poden de les barbacoes. S'ha arribat a veure cotxes a dins de camps de conreu de particulars i obstaculitzant camins privats, impedint als veïns d'accedir al seu habitatge o masia. Fins i tot, hi ha hagut algun conductor que ha aparcat a la porta de l'espai i a l'interior d'una de les rieres de la zona, normalment seca. La policia municipal ha hagut d'intervenir.Veïns cansats de la massificació

Els veïns de la vall de Sant Daniel estan farts de la massificació. Cada cap de setmana hi ha desenes de cotxes aparcats i un trànsit constant de vehicles a motor i bicicletes circulant a tota velocitat, en una zona que temps enrera era tranquil·la. Molts cops la zona acaba plena de deixalles i, fins i tot, excrements humans. La situació va dur uns corredors a batejar com a «corriol del caganer» un caminet a tocar de la Font del Ferro. I quan va fer 50 anys de l'annexió de la vall a Girona, un muntatge anònim denunciava la brutícia amb un bales de palla formant un «50» embolicat amb paper de wàter.