La Fiscalia de Girona ha acordat presentar una querella contra l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais, per donar suport a l'1-O. L'acusació pública demana al Jutjat d'Instrucció de la Bisbal que l'investigui per presumptes delictes de desobediència i prevaricació en relació al referèndum. Ara, el jutjat instructor haurà de decidir si obre diligències prèvies i cita l'alcalde com a investigat. Sais ha assegurat a través de les xarxes socials que té «la consciència molt tranquil·la de no haver comès cap delicte». «Sempre al servei del poble i ara més que mai», ha dit. La decisió de la fiscalia de presentar querella arriba, precisament, poques hores després que hagi arxivat les causes obertes per l'1-O contra els alcaldes de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, el d'Olot, Josep Maria Corominas, i el de Palafrugell, Josep PiFerrer.

Sais assegura que està «sorprès» per la decisió perquè «la línia general era l'arxivament» però diu que està "tranquil». «Estem a l'espera de poder accedir a la documentació que presenti la fiscalia per les acusacions que m'atribueix i quan sigui citat em defensaré amb la seguretat de no haver comès cap dels delictes dels quals m'acusen», afirma.

Ara, el jutjat instructor haurà de decidir si obre diligències prèvies i cita l'alcalde com a investigat o no. Sobre això, Sais diu que no pot ser «molt optimista» tenint en compte la situació actual i «l'espiral incomprensible» en el qual s'ha entrat. «El meu cas el porta el mateix advocat que ha portat l'alcalde d'Olot i l'escrit de defensa era exactament el mateix però un ha quedat arxivat i l'altre no», afirma.

Per això, al seu entendre «costen d'entendre els arguments que està utilitzant el ministeri fiscal i la justícia" en tot aquest procés. «Haurem d'esperar a veure què passa en els propers dies», afegeix.

En el cas dels alcaldes de Santa Coloma, Olot i Palafrugell, la fiscalia ha decidit arxivar les causes que hi havia obertes. A tots tres se'ls investigava per delictes de desobediència, prevaricació i malversació per haver donat suport al referèndum.