L'Ajuntament de Salt -amb el suport de la Diputació- ha elaborat un pla d'acció que contempla 53 accions en 16 àmbits d'actuació amb l'objectiu de promoure, reforçar i consolidar l'economia social i solidària (ESS). Aquest model socioeconòmic prioritza les dimensions socials, ambientals i humanes de l'economia amb la voluntat que esdevingui una palanca de creixement sostenible i inclusiva.

Els ambits d'actuació previstos al pla estratègic són la contractació pública responsable, cooperació interdepartamental, creació i transició empresarial, exploració d'àmbits i sectors potencials, finançament, finances ètiques, formació externa, formació interna, habitatge, intercooperació, marc fiscal, models de gestió cooperatius i comunitaris, món educatiu, referents municipals, sensibilització ciutadana i tecnologies de la informació i comunicació (TIC).

Pel municipi de Salt ha representat també "una excel·lent oportunitat per debatre i definir un model econòmic i un projecte de ciutat" amb els agents implicats, segons ha informat el consistori. En aquest sentit, es tracta d'un pla coproduït amb els agents socials i també ha comptat amb la participació dels treballadors de l'Ajuntament.

Els resultats de l'estudi recullen l'anàlisi i la diagnosi de l'ESS a Salt. Així mateix, es detecten els sectors econòmics potencials i es recullen les mesures, tot prioritzant algunes accions concretes amb més detall per a ser iniciades per l'Ajuntament ja en l'anualitat 2019.

L'Ajuntament de Salt és membre fundador de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària, XMESS, associació de més de 30 municipis d'arreu de Catalunya units per promoure, reforçar i consolidar aquest model socioeconòmic alternatiu i transformador al territori. L'Ajuntament de Salt també és col·laborador de l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines des de la seva creació l'any 2016.