L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va fer balanç ahir dels seus tres anys al capdavant del consistori. Un període en què «s'ha consolidat el model de ciutat que va iniciar Puigdemont» i en els darrers dos anys s'ha fet un pas més. Madrenas va explicar que, «un cop situada Girona al mapa», el seu govern ha treballat per tenir una ciutat bolcada en donar ajudes a les persones, en generar oportunitats i en ser sostenible; «les bases» del model de ciutat de futur de Madrenas. D'altra banda, també va fer autocrítica tot afirmant que cal «repensar» els pressupostos participats i ampliar el parc d'habitatge.

Segons Madrenas aquest ha estat un mandat «molt difícil» pel context català. Tot i això, va destacar que l'equip de govern, que ahir va acompanyar-la a la presentació, ha fet un «esforç molt important» per tirar endavant Girona.

Els barris i les famílies

Madrenas va posar sobre la taula diferents dades per «acreditar» que el seu govern no té «els barris oblidats» com en diferents ocasions li ha retret l'oposició. L'alcaldessa va destacar les 1.300 reunions anuals que han fet amb les associacions de veïns o l'augment d'un 19% en un any dels usuaris dels centres cívics. Per altra banda, va destacar l'increment d'ajudes socials, tot posant èmfasi en l'augment de més d'un 50% de les beques menjadors, de les ajudes al lloguer d'habitatge i dels ajuts d'urgència social.

En aquesta mateixa línia, va voler tornar a deixar clar que l'Ajuntament ha evitat 354 desnonaments des del 2016, cosa que significa que «s'han aturat tots els casos de persones vulnerables amb famílies a càrrec» que s'han comunicat al consistori.

Crear ocupació és també una de les qüestions en què l'equip de govern va dir que «ha treballat intensament». En aquest punt, Madrenas va destacar els cinc anys consecutius de reducció interanual de l'atur que acumula Girona, els 10 milions d'euros que s'han invertit per a programes d'ocupació dels quals s'han beneficiat unes 7.000 persones, l'augment en un 451% dels usuaris de la borsa de treball i la creació de 384 empreses gràcies a l'assessorament municipal. En aquest punt també va destacar el món de la bicicleta i la cultura, com a dos «sectors econòmicament potents» que estan generant molts llocs de treball.

Una ciutat més neta

Madrenas també va destacar que una de les voluntats del govern és tenir una ciutat «més neta», ara que el 2020 venç el contracte de neteja. L'alcaldessa va explicar que el seu govern ja està treballant en una nova concessió que tingui en compte tots els racons de la ciutat i les evolucions tecnològiques. «El nou contracte ha de ser substancialment millor perquè la neteja és molt important», va afirmar.

En tema projectes, va destacar l'inici de la rehabilitació del Modern, la recuperació del pont del Dimoni, les obres que han hagut d'assumir del parc Central i la recuperació de 45 hectàrees d'espai verd. En total, durant el mandat 2015-2019, s'han portat a terme 117 obres majors i 172 obres menors, que han representat 12 milions d'euros en projectes executats.

Autocrítica d'aquests anys

D'altra banda, també va fer autocrítica afirmant que cal «repensar» i «buscar noves fórmules» perquè els pressupostos participats siguin més útils per als veïns, així com tenir un parc d'habitatge més ampli que ajudi també els joves a emancipar-se.

En aquesta línia, Madrenas va explicar que «continuarà exigint a la Generalitat» que faci «una inversió important en adquisició d'habitatges» perquè els posi a disposició dels ajuntaments. També va admetre «lentitud» en el Pla Integral de Sant Narcís, que « ja està reconduït», va concloure.