El Fòrum Internacional de Residus #wasteinprogress celebra la tercera edició a Fira de Girona entre aquest dimecres dia 6 i el divendres 8 de març amb un congrés plenament consolidat. L'esdeveniment continuarà comptant amb casos d'èxit mundial que tractaran, aquesta vegada, experiències en pagament per generació dels residus. Nou ciutats i regions del món explicaran com han introduït el concepte de justícia econòmica per incentivar la correcta separació de residus i que, de mitjana, superen el 60% de reciclatge o s'hi acosten.

Durant els tres dies el certamen batrà el seu rècord d'assistents, tot superant el miler de persones, procedents de Catalunya i de la resta de l'Estat Espanyol. Seguint la internacionalització d'anteriors edicions, també hi haurà públic de països com Bèlgica, França, Itàlia, Noruega, Grècia i Andorra. L'esdeveniment es farà al Palau de Fires de les 9.30 del matí i fins a les 17.30 durant els tres dies que se celebra.

Els ponents que assistiran en el #wasteinprogress són figures de màxima responsabilitat en referència a la recollida selectiva amb pagament per generació per assolir els objectius de reciclatge. Entre les personalitats que hi prendran part hi ha Marie-Laure Journet Bisiaux, directora del departament de Gestió de Residus de l'àrea metropolitana de Besançon (França), Christian Schreyer, gerent de Dachverband der Steirischen Abfallwirtschaftsverbände, la organització que agrupa 17 entitats locals de gestió de residus municipals a Estíria (Àustria) i Cornelia Kissling, directora tècnica i de projectes al departament de Gestió de Residus de l'Ajuntament de Berna (Suïssa).

El #wasteinprogress, organitzat per l'Ajuntament de Girona i Fira de Girona, manté l'aposta per ser un punt de trobada professional, amb la presència d'empreses que puguin acompanyar les administracions en el procés de millora de la gestió de residus. Es dirigeix, sobretot, a personal tècnic, càrrecs electes i empreses de serveis i professionals, i seguint com a aparador de projectes d'innovació empresarial i com a espai de connexió entre els sectors públic i privat. Seguint aquesta línia, es continuarà apostant pels workshops i s'instaurarà l'Innovation Lab.

Els workshops, que ja van tenir molt bona acollida el 2018, permetran obrir un espai de debat i treball per exposar i resoldre problemes concrets que afecten el nostre territori i seran conduïts per un moderador i diversos experts en cadascuna de les matèries. Els quatre workshops que es portaran a debat tractaran la inclusió de la tecnologia en el servei de recollida porta a porta i en el control d'accés a contenidors, el fet d'implantar sistemes de pagament per generació o només de control per millorar els resultats i reduir la generació de residus i la protecció de dades en la identificació dels usuaris.

D'altra banda, l'Innovation Lab, que agafa el relleu del Fòrum Innovació, és un laboratori tecnològic per conèixer les últimes innovacions en matèria de residus. Igual que l'Espai Empresa, l'aparador al públic especialitzat, comptarà amb l'assistència d'empreses internacionals. En aquest cas, les set presentacions giraran al voltant de la identificació d'usuaris i del control d'accés a contenidors com a eina principal per al pagament per generació; recompensar bones pràctiques en reciclatge a través de contenidors intel·ligents i plataformes per al pagament per generació domèstica i comercial i la seva protecció de dades.

Tenir clar els reptes en matèria de gestió de residus

Segons els experts, actualment la ràtio de recollida selectiva al país està estancada i se situa al voltant del 40%, una xifra encara lluny de la legislació europea que aposta per arribar al 50% l'any 2020 i al 65% l'any 2035. Per a incentivar el reciclatge una de les mesures que es vol estendre és que, qui recicli, pagui menys. Actualment, només cinc municipis catalans (Argentona, Mirabet, Rasquera, Vilablareix i Riudecanyes) han adoptat la taxa justa, un sistema de pagament per generació en la taxa d'escombraries municipals que fa que aquells ciutadans que generen menys residus i reciclen més veuen com es redueix la taxa que paguen anualment.

A més de conèixer les nou experiències internacionals, en el #wasteinprogress també hi haurà espai per a entitats, ajuntaments i organismes estatals. Hi haurà representants de l'Agència de Residus de Catalunya, de municipis com Argentona, Riudecanyes, Vilablareix, Canet de Mar, Usúrbil (Guipúscoa) o entitats supramunicipals com l'Àrea Metropolitana de Barcelona. En les dues anteriors edicions es va tractar la recollida de residus en regions turístiques i grans esdeveniments i en ciutats del món que obtenen resultats de reciclatge superiors al 50%.

L'«app» #wasteinprogress

Els inscrits al Fòrum es podran descarregar l'aplicació de mòbil #wasteinprogress. Es tracta d'una eina per a la relació B2B (business to business, d'empresa a empresa) entre assistents i ponents, l'administració i els professionals, on es podrà consultar informació general i el programa. També es podran programar reunions amb els ponents i inclourà els contactes de totes les empreses i assistents. Alhora, l'app permetrà inscriure's als workshops, tenir una agenda de trobades i reunions programades i enviar notificacions i avisos personalitzats.