L'Ajuntament de Girona ha obert una nova convocatòria de les beques de la Fundació Joan Bruguera, en aquesta ocasió per al curs 2019-2020, que compten amb una dotació econòmica de 12.000 euros. El termini de presentació de sol·licituds per a la convocatòria actual finalitza el 17 d'abril del 2019.

Les beques estan destinades a cursar estudis d'especialització i/o treballs d'investigació mèdica preferentment a la Universitat de Montpeller, però subsidiàriament també a altres centres mèdics. Se'n podran beneficiar totes aquelles persones que tinguin el Grau o la Llicenciatura en Medicina de qualsevol universitat catalana, en el termini dels cinc anys posteriors a l'obtenció del títol, o estudiants dels darrers cursos de la carrera, que siguin naturals de la ciutat de Girona o que hi tinguin la residència per un període no inferior a deu anys.

Els ajuts es concedeixen per una durada màxima cadascuna d'un any o curs acadèmic, amb possibilitat de demanar pròrroga per un curs o any addicional.

L'objectiu de la Fundació és avançar en l'excel·lència en el camp de la recerca i la innovació mèdica. Joan Bruguera, metge gironí del segle XV que va fundar a Montpeller un col·legi per a estudiants de medicina gironins, dóna nom a aquesta fundació cultural i docent formada per representants de l'Ajuntament de Girona, el Col·legi de Metges de Girona i la Universitat de Girona.

L'empremta gironina en aquesta localitat del Llenguadoc és força important, ja que l'immoble és a la Rue de Gérone, al casc històric de Montpeller. La finca pertany a l'Ajuntament de Girona fruit d'una herència de Joan Bruguera, un metge gironí que fa més de cinc segles va anar a viure a la població occitana i en morir va decidir que els diners servissin per ajudar els joves estudiants de medicina de Girona. D'aquesta manera, es van crear les beques Joan Bruguera, que després d'uns quants anys d'inactivitat, el consistori gironí va fer renéixer l'any 2012.

L'edifici consta de quinze petits apartaments. Als anys noranta, l'Ajuntament de Girona va signar un conveni amb el de Montpeller. L'acord permet que Girona rebi 8.000 euros a l'any fins el 2030. El consistori francès va rehabilitar de dalt a baix l'immoble i l'Oficina Municipal d'Habitatge de la població gestiona els quinze apartaments com a pisos socials per a joves. Amb els diners que recapta aquesta Oficina, paga a Girona els 8.000 euros i va amortitzant les obres de reforma.

Girona destina aquests diners a les beques Joan Bruguera per mitjà d'una Fundació on, a banda del consistori, hi ha representat el Col·legi de Metges i la UdG. Carles Puigdemont, quan era alcalde de Girona, acompanyat de la directora de l'Oficina, Claudine Frèche, va visitar immoble i l'Ajuntament de Montpeller.