L'Ajuntament de Girona implementarà un nou model de recollida selectiva amb els denominats «contenidors intel·ligents» a un sector de la plaça de Catalunya. El sistema estarà adreçat tant als domicilis particulars com als establiments que hi ha a la zona i està previst que entri en funcionament la segona quinzena del mes de març. La mesura afectarà els habitatges i comerços d'un dels laterals de la plaça i el seu entorn, en concret la que correspon a la banda on hi ha el bolet i on hi desmboquen vials com Pompeu Fabra, Ginesta i avinguda Sant Francesc.

Aquests tipus de contenidors intel·ligents permeten, a través d'una targeta electrònica, identificar qui en fa ús i, per tant, la procedència dels residus, ja siguin d'un habitatge o d'un establiment concret. Els contenidors estaran tancats i només s'obriran amb aquesta targeta que facilitarà l'Ajuntament a les persones autoritzades.

Campanya informativa

D'aquesta manera, es podrà controlar l'ús indegut i indiscriminat dels contenidors, segons ha informat el consistori. De moment, encara no s'ha previst posar sancions i durant algunes setmanes hi haurà informadors i agents cívics per explicar als usuaris com funciona el nou sistema.

Els residus es podran dipositar entre les set del matí i les deu de la nit amb la fracció que correspongui segons el calendari. Caldrà que es col·loquin a les bosses de residus els adhesius codificats que l'Ajuntament facilitarà i que identificarà cada habitatge o establiment. En concret, hi haurà dos contenidors i prou. Un servirà per a la recollida de matèria orgànica i només es podrà fer servir tres dies concrets de cada setmana, tal com s'haurà informat als veïns per mitjà d'un cronograma. L'altre contenidor serà per a la resta de fraccions. Novament, però, cada dia només serà per a una fracció en concret. A tall d'exemple, els dilluns i dimecres, vidre; els dimarts, paper i cartró, o els dijous, plàstic. L'actual bateria de contenidors que hi ha en un lateral es retirarà.

Tal com ha explicat l'alcaldessa, Marta Madrenas, «aquesta és una iniciativa que ha de possibilitar que en un futur no gaire llunyà Girona es converteixi en la primera ciutat mitjana de Catalunya en aplicar el pagament de taxes per generació de residus». «Hem d'aprofitar els sistemes que apareixen gràcies a les noves tecnologies, que ens permeten una gestió més moderna i eficaç, que aporti beneficis tant a la ciutat des del punt de vista sostenible com als veïns des d'un punt econòmic», ha afegit.

El vicealcalde de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació de l'Ajuntament, Eduard Berloso, acompanyat de personal tècnic municipal, va explicar aquest dimecres el nou sistema als veïns i veïnes del sector afectat, així com als responsables de comerços.

Complir amb Europa

El vicealcalde ha indicat que la mesura, que neix com a prova pilot, es porta a terme per seguir augmentant el nivell de reciclatge a la ciutat en punts on, per la seva configuració urbana, no es pot fer, ara per ara, el sistema de porta a porta, com sí que s'està fent per exemple a la vall de Sant Daniel. Segons Berloso, la ciutat ara ­mateix té un índex de reciclatge del 48% i ha d'intentar complir el ­percentatge que marca Europa per a l'any 2020 , que és del 50%, i el que fixa la Generalitat, que és del 60%. Sobre la vall de Sant ­Daniel, ha assegurat que és del 80%.