Els sindicats majoritaris en la sanitat concertada CCOO, UGT i SATSE han convocat una vaga per als pròxims 3, 4 i 5 d'abril perquè consideren que si hi ha diners per millorar les condicions laborals dels metges, també s'han de negociar millores per a la resta del personal sanitari. En el cas de les comarques gironines, el sector concertat comprén tots els hospitals de la xarxa pública excepte l'hospital Josep Trueta de Girona, que depèn de l'ICS, i els centres d'atenció primària que presten servei al 34% de la població i que depenen d'entitats com la Corporació de Salut del Maresme i la Selva o la Fundació Salut Empordà, per exemple.

La convocatòria de vaga, que no secunda el sindicat Metges de Catalunya, respon, segons el responsable de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya, Josep María Yagüe, a què els sindicats majoritaris en infermeria, subalterns, administració i neteja del sector volen també «negociar millores que no van entrar en l'últim conveni signat perquè la patronal deia que no hi havia diners».

«No sabem d'on sortiran els diners que han promès als metges perquè suspenguessin la seva vaga, però sí que van acordar obrir la taula negociadora, també ha de ser per parlar d'altres temes que van quedar suspesos durant la negociació del conveni perquè no hi havia diners, que ara sí que ha aparegut», ha assenyalat Yagüe.

Els sindicats majoritaris donen suport al fet que els metges millorin les seves condicions laborals, però no volen que tinguin un «conveni franja» propi «a l'estil del conveni dels pilots» perquè «si hi ha diners per a pagues per objectius, que ara no cobra ningú, doncs que sigui per a tots».

«Volem que tots els treballadors tinguin les mateixes condicions, per suposat respectant les diferències de categoria, que estan regulades en conveni; per això, si s'obre el conveni per incloure les millores dels metges, que s'obri per tot, no només per a la reivindicació dels facultatius», ha afegit Yagüe.

Els sindicats majoritaris consideren que amb l'acord amb els metges les patronals del sector sanitari concertat «han trencat el marc legal de negociació posant en risc l'efectivitat dels acords assolits» en la negociació del II Conveni del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT), que no va subscriure Metges de Catalunya.

CCOO, UGT i SATSE consideren que les patronals «han establert una discriminació injustificada de tracte entre els diferents professionals del sistema i tancant nous acords (amb els metges) que destinen partides econòmiques a qüestions no tractades en el si de la negociació col·lectiva estatutària».

Els sindicats signants del Conveni entenen que «cap actuació pot posar en perill cap de les millores i els acords assolits en el II Conveni SISCAT», com els increments retributius dels anys 2019 el 2020, el cobrament de les pagues per objectius (DPO), la reducció de jornada, la incapacitat temporal al 100% des del primer dia o les millores socials assolides.

«El Conveni del SISCAT sempre ha estat l'eina per garantir els drets econòmics, socials i laborals de tots els treballadors. Per aquest motiu defensem el Conveni SISCAT com l'únic instrument per fixar les condicions de treball i ocupació dels treballadors del sector sense discriminar cap col·lectiu», afegeixen els sindicats.

Per això, davant l'acord de les patronals amb el sindicat de metges per incloure en el conveni les millores que han aconseguit per als facultatius, els altres sindicats majoritaris del sector demanen que «en cas d'obrir-se novament la taula negociadora del conveni» es tornin a negociar algunes de les seves reivindicacions.

Entre aquestes figuren la regulació dels descansos per equiparar-los a la sanitat pública, fixar un mínim d'un 20% de la jornada a formació i investigació, desvincular la DPO de l'equilibri pressupostari i financer, reconèixer un mínim de 20 minuts de solapament, millorar les carreres professionals, i un calendari d'accions concretes per aconseguir l'equiparació amb l'ICS (Institut Català de la Salut).