S'acosta finals de gener i a Girona aquesta data és sinònim de Girona10, la campanya que busca activar el turisme a la ciutat quan les setmanes més baixes a nivell de facturació. Enguany se celebra del 25 al 27 de gener i no hi ha massa novetats a nivell de dades, però l'alcaldessa, Marta Madrenas si que ha volgut indicar que, actualment, aquesta iniciativa turística «ja no busca atraure quants més visitants millor, sinó un determinat sector de turisme cultural i familiar de qualitat, sostenible i respectuós amb els ciutadans i d'acord amb les línies que ens marquem amb el pla estratègic de turisme de Girona». La campanya està ja instaurada cada any com a iniciativa desestacionalitzadora i ha anat canviant de format en algunes edicions.

El sorteig d'aquest any està obert fins al dijous a les nou del matí i permet optar a una de les 64 habitacions dobles (de 15 hotels diferents), 332 entrades gratuïtes de teatre, 40 entrades pel festival de circ Elefant d'Or, i per diferents partits del Girona FC (Barça, Osca o productes de merxandatge) i que també inclou visites guiades («Comerços emblemàtics», «Convents i monestirs», «10Dones10», «Descobreix la Caserna dels Alemanys amb els Miquelets de Girona» o «El llegat de la Comtessa Ermessenda»), fires i mercats, jornades de portes obertes als museus de la ciutat i descomptes en alguns comerços.

Pel que fa als menús a deu euros o a un preu més econòmic, cada persona interessada ha de posar-se en contacte amb el restaurant que desitgi per reservar plaça. Hi ha una trentena d'establiments associats que ofereixen aquesta opció.

Tant des de l'Ajuntament, la regidora de turisme, Glòria Plana, com des de l'Associació d'Hostaleria, el seu president Josep Carreras han destacat la importància de la «col·laboració público- privada».

El sorteig es farà a la Fortalesa, ubicada a la muntanya dels Sants Metges de Sant Julià de Ramis aquest dijous a les 13:30 hores i hi seran presents representants de la mateixa Fortalesa (el seu propietari, Ramon López) que té un hotel de cinc estrelles, de l'establiment de restauració A Tempo (el sommelier, Ferran Vila), així com l'alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió, el jugador del GironaFC Aday Benítez, i la regidora de turisme Glòria Plana. Ells trauran les boles que marcaran el tall del sorteig. De fet, tant l'hotel com el museu passen a formar part aquest any de Girona10.

A partir d'aquí, els afortunats han de rebre un correu electrònic que hauran de confirmar en menys de 24 hores. «Mireu spam!», ha alertat el president dels hotelers. Fa uns anys, només es va confirmar el 60% i es va detectar que molts dels participants no havien revisat el correu brossa.

La regidora de turisme, Glòria Plana, ha ressaltat que la concertació entre l'ens públic i el privat és bàscia per poder treballar i el president dels hotelers, ha destacat que Girona 10 esdevé una iniciativa que tant si s'és gironí com si no permet «conèixer bé la ciutat» i que qui ho desaprofiti «té un greu problema».

L'alcaldessa ha volegut recordar que el sector turistíc va creixer més que la resta durant els anys de crisi. Del 2012 al 2016, el nombre d'empreses turístiques van créixer un 49,3% i la factuació un 32,81%, mentre que la resta va créixer un 35% i va factuar un 18,42% més. Per ressaltar l'esforç del 'Ajuntament en aquest àmbit ha recordat que "les coses no passen perquè sí".