El Govern català ha aprovat destinar una xifra de 800.000 euros a l'Ajuntament de Girona per tal de poder realitzar les obres de rehabilitació de l'edifici de la Casa Pastors com a futur Museu d'Art Modern i Contemporani de la ciutat. Aquesta inversió, doncs, hauria de permetre convertir aquest espai en seu permanent de la secció d'art modern i contemporani del Museu d'Art de la ciutat.

El projecte d'adequació és fruit de la col·laboració entre diferents òrgans amb la finalitat que el museu «guanyi centralitat i col·leccions». El setembre de l'any 2017 el Govern ja va aprovar destinar-hi un total d'1,2 milions d'euros però aquest moviment va quedar interromput per l'aplicació de l'article 155, segons es va argumentar aleshores. També s'incloïen diners per a les instal·lacions i els serveis museogràfics.

Un espai per a les exposicions

La voluntat de l'Ajuntament és que l'edifici pugui acollir uns espais d'exposició de les col·leccions d'art modern i contemporani de la ciutat i d'altres institucions. Dins d'aquest s'inclourà la polèmica col·lecció d'obres d'art de Rafael Santos Torroella (1911-2013), que el consistori gironí va comprar per uns quatre milions d'euros, i que inclou l'arxiu documental del crític d'art de Portbou.

D'aquesta manera, es vol contribuir a interpretar l'evolució de l'art a Catalunya des de finals del segle XIX fins al present, i posar-lo en relació amb l'art modern i contemporani internacional. L'Ajuntament té la intenció de «posar en valor els fenòmens, moviments i artistes de la ciutat de Girona» durant aquest període.

Ordenar l'oferta artística

La creació d'aquest nou espai expositiu agafa com a punt de partida la tasca ja desenvolupada per alguns equipaments municipals com el Museu d'Història de Girona i les Sales d'Exposicions Municipals (ara reconvertides en una de les seus d'El Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona), així com del Museu d'Art de Girona i d'altres equipaments museístics.

L'Ajuntament de Girona, amb la participació de la Generalitat i la Diputació de Girona, ha impulsat la redacció d'un pla d'ordenació museística de la ciutat amb la finalitat d'ordenar l'oferta i donar sentit a les col·leccions. Paral·lelament, la Generalitat de Catalunya també cedeix l'ús de l'edifici, que és de la seva titularitat.

La Casa Pastors, edifici del segle XVIII, forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Consta de planta i dos pisos. El cost estimat de les obres de reforma i adequació està xifrat en 4,7 milions d'euros.