La Policia Municipal de Girona ha detectat un total de 67 joguines irregulars en la campanya "Joguina segura" que s'ha portat a terme aquest Nadal. La infracció més comuna en aquests objectes ha estat la manca d'etiquetatge o la deficiència en els elements que n'han de formar part reglamentàriament.

Abans i durant les festes nadalenques, s'han inspeccionat quinze establiments comercials, la major part dels quals no presentava cap anomalia o irregularitat. De fet, només en cinc locals es van haver de retirar de la venda algunes joguines.

Aquesta ha estat la cinquena edició de la campanya "Joguina segura" a la ciutat. La iniciativa té com a objectiu controlar la seguretat de les joguines a les botigues de la ciutat. "Des la Policia Municipal intensifiquem la tasca de control en l'època de major venda de joguines de tot l'any per garantir un mínim de requisits en els jocs que es compren per a la mainada a Girona", ha destacat el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació de l'Ajuntament de Girona, Eduard Berloso.

La campanya s'ha dividit en dues parts. La primera part ha estat informativa i s'han repartit un seguit de fulletons informatius sobre les mesures legals de seguretat i etiquetatge als comerços. La segona part s'ha basat en inspeccions als establiments que comercien amb aquests productes. En aquesta segona etapa, les inspeccions han estat programades conjuntament amb Inspecció de Treball i de la Seguretat Social.

Els objectius generals d'aquesta campanya han estat, d'una banda, la comprovació de les característiques administratives que han de complir els establiments i, de l'altra, la comprovació que les joguines a la venda compleixen les condicions mínimes de seguretat establertes relacionades i derivades del seu etiquetatge.

Des del 2014 s'han inspeccionat un total de 74 establiments. El primer any es van inspeccionar 9 botigues i es van aixecar dinou actes; el 2015 es van inspeccionar 20 botigues i es van aixecar 35 actes; el 2016 es van inspeccionar 30 botigues i es van aixecar 47 actes, i el 2017 es van inspeccionar 15 botigues i es van aixecar 18 actes. La major part de les infraccions estaven relacionades amb la manca de documentació de l'establiment, el rètol de l'horari de la botiga i el fet de disposar de fulls de reclamació.

En el mateix període i en les mateixes botigues, es van intervenir un total de 4.280 joguines, la gran majoria per absència d'etiquetatge (3.713 joguets). La resta es van intervenir per no estar en cap dels idiomes oficials del país (516) i per no incloure el distribuïdor en l'etiquetatge (46). L'evolució de les intervencions de joguines ha disminuït considerablement al llarg dels anys: de les 2.687 joguines intervingudes el 2014 es va passar a les 47 l'any passat.