Girona preveu tenir cobertes les 14 baixes de la Policia Municipal per l'avançament de les jubilacions al juny però durant aquests mesos reorganitzarà la plantilla prioritzant "la proximitat". L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha criticat que el decret del govern espanyol que permet que tots aquells policies locals que tinguin 59 anys i en portin 37 de cotitzats puguin acollir-se a aquesta mesura no hagi previst una fórmula "transitòria" però ha dit que el govern fa mesos que treballa perquè els efectes siguin mínims.

Per això, ha anunciat el mes de juny entraran cinc efectius que s'estan formant a l'acadèmia i que aviat ho faran set més en la modalitat de comissions de servei. A més, ara començarà el procés per cobrir les 14 vacants. Madrenas ha dit que s'agafen la mesura com una "oportunitat" per fer canvis al cos. Entre ells, s'eliminarà la figura del policia de barri però les patrulles de cada torn assumiran aquestes funcions.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va anunciar el mes passat que el decret del govern espanyol que permet que tots aquells policies locals que tinguin 59 anys i en portin 37 de cotitzats puguin acollir-se a un avançament de la jubilació podria fer-los perdre fins a 24 efectius -un 15% dels 141 que té el cos-. Madrenas va dir que la mesura s'havia adoptat d'esquenes als ajuntaments i avui ha fet públics els canvis que experimentarà el cos després que 14 dels agents que reuneixen les condicions s'hi hagin acollit.

L'alcaldessa ha dit que n'hi hauria cinc més que podrien demanar-ho però que de moment no ho han fet. Madrenas veu bé la iniciativa que feia anys que el cos reclamava però critica que no s'hagin previst fórmules de "transitorietat" per evitar que les plantilles municipals pateixin baixes importants.

Per fer-hi front, ha explicat que l'equip de govern fa mesos que treballa per reduir al màxim els efectes. En aquest sentit, ha explicat que ja tenien previst que al juny s'incorporessin cinc agents que a hores d'ara s'estan formant a l'acadèmia i que en les properes setmanes i mesos ho faran set mes, en comissió de serveis. D'aquests, quatre entraran el 15 de gener.

Paral·lelament, Madrenas ha detallat que ara inicien el procés per cobrir els 14 vacants que ja hi ha al cos -vigents des del 2 de gener- i que la previsió és que el mes de juny ja estiguin totes ocupades. L'alcaldessa ha insistit que esperen que es faci de manera progressiva i que sigui un procés obert per si pel camí hi ha noves jubilacions. A més, ha dit que la voluntat és combinar la incorporació de nous agents amb d'altres en comissió de serveis per fer més àgil i ràpid el procés.

"El mes de juny Girona tindrà més efectius al carrer", ha insistit Madrenas. Malgrat això, ha admès que durant aquests mesos d'impàs caldrà eliminar alguns serveis i reorganitzar la plantilla però que es farà prioritzant la "proximitat". "La proximitat i la seguretat de les persones és una línia vermella per nosaltres", ha remarcat.

Entre els canvis més importants, hi haurà l'eliminació d'algunes actuacions com les accions educatives que els agents fan a les escoles o la figura del policia de barri. En aquest sentit, tant Madrenas com l'inspector en cap de la Policia Municipal, Joan Jou, han assegurat que aquesta figura l'assumiran les patrulles de cada torn. "A partir d'ara totes les unitats que estiguin al barri tindran aquestes funcions. Per exemple, un motorista que feia trànsit ara tindrà trànsit i policia de proximitat", ha dit.

"Girona és una ciutat absolutament segura"

Madrenas i Jou han assegurat que, tot i les mancances de la mesura, ho veuen com una "oportunitat" per rejovenir la plantilla i, alhora, fer canvis en el model que fins ara hi havia al cos. L'alcaldessa, a més, ha insistit que fruit de la planificació del govern municipal els efectes seran els menors possibles i que la prioritat continuarà sent la seguretat.

L'alcaldessa també ha volgut donar dades de denúncies per delictes contra el patrimoni per deixar palès que "Girona és una ciutat absolutament segura". "L'any 2017 hi va haver 7.230 denúncies per delictes contra el patrimoni i el 2018, 7378. Es tracta d'un augment molt menor", ha dit.

Si dijous la CUP i el PSC ja van criticar el que consideren manca de previsió de l'equip de govern, avui també ho han fet ERC i el PP.

Pel que fa a Esquerra, denuncia "l'absoluta manca de planificació" en les jubilacions de la policia municipal i que afecta "a un tema tant sensible com és la seguretat ciutadana".

Girona té una ràtio de policia municipal per habitant relativament baixa, recorden els republicans. Afegeixen que "els diferents grups municipals hem denunciat reiteradament aquesta situació i finalment el govern municipal va acordar intentar convocar una mitjana de 3 places per any. Tanmateix, ja hi havia "una manca de planificació prèvia. Per tant, la nova llei que permet les jubilacions anticipades agreuja un problema que ja existia".

Des d'Esquerra també es lamenta la decisió de suprimir la figura del policia de barri. El candidat a l'alcaldia d'Esquerra, Quim Ayats, ha defensat en aquest sentit la necessitat de mantenir i potenciar un model de proximitat amb la ciutadania.

Mentrestant, la portaveu del grup municipal del Partit Popular Català (PPC) a Girona i cap de llista del partit en les properes eleccions municipals del mes de maig, Concepció Veray, ha reaccionat avui al Pla de reorganització de la Policia Municipal que ha presentat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, criticant "la manca de previsió de l'equip de Govern en la planificació de la plantilla de Policia Municipal".

Així mateix, Veray ha recordat que "la prejubilació dels policies municipals als 59 anys és una demanda llargament reivindicada per aquest cos i, per tant, Marta Madrenas la coneixia perfectament i no hauria de mostrar-se tan sorpresa per la signatura d'un decret per part del Govern d'Espanya en aquest sentit".

"Per tant, el problema d'ara no està causat perquè un número important d'agents hagin demanat ja la prejubilació sinó, reiterem, per la manca de previsió i d'inversió pressupostària, perquè si hagués existit no caldria esperar fins al mes de juny per tenir cobertes aquestes places", ha sentenciat.

Reaccions veïnals

Les reaccions entre les associacions de veïns per la reorganització del cos de la policia municipal són dispars si bé, en general hi ha consens que no hi ha hagut prou previsió. Els més crítics pels robatoris més freqüents que en altres punts de la ciutat són els barris de Sant Narcís, que per exemple dijous no van ni voler anar a la reunió, on es van explicar els canvis, Santa Eugènia i Can Gibert del Pla.

El president de la Federació d'Associacions de Veïns, Josep Maria Castanyer, exposa que la meitat de les entitatc aposten per donar un vot de confiança fins al juny per veure com s'apliquen els canvis. Castanyer, entén que el decret es va aprovar al desembre i que l'Ajuntament tenia poc marge d'actuació, però indica que ja hi havia indicis que s'estava treballant a nivell estatal perquè els agets policials puguessin jubilar-se abans i creu que l'equip de govern podria haver «mogiut fils abans».

Ara és conscient que no es poden contratar d'un dia per l'altre vint agents de cop i que cal un període de formació dels policies. Castanyer lamenta la pèrdua dels guàrdies de barri i recorda que Girona està per sota de l'index de polices per mil habitants que li caldria a la ciutat. Exposa que en caldria uns 160, que fins ara n'hi havia uns 140 i que ara s'han quedat amb uns 125.