29 de desembre de 2018
29.12.2018

La carretera Barcelona pot perdre un carril

S'hauria d'acabar de determinar si es fa en tota la carretera o en un tram concret

29.12.2018 | 06:30
Carretera Barcelona a la cruïlla amb Emili Grahit.

La reforma de la plaça d'Espanya, juntament amb altres actuacions de grans empreses al mateix vial (la Clínica Girona i el Corte Inglés) a més de la construcció de l'edifici de l'Institut Ermessenda a la nau de l'antiga fàbrica Simón configuren un carrer amb molta mobilitat de vianants.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, va explicar que a mitjà termini hi ha l'opció d'eliminar un carril de la carretera Barcelona. Aquesta possibilitat permetria eixamplar voreres i crear un carril bici. S'hauria d'acabar de determinar si es fa en tota la carretera o en un tram concret. El portaveu del grup municial de CiU, Carles Ribas, va recordar que en els darrer anys s'han configurat fins a tres punts d'entrada a Girona des del sud i que això ha de permetre treure pressió a la carretera Barcelona. A banda d'aquest vial, les entrades a la ciutat s'estan produint també per l'avinguda Lluís Pericot i pel carrer Oviedo. Per tant, possiblement s'elimini un carril en sentit d'entrada a la ciutat. No obstant, fa uns mesos, aprofitant les obres per construir una coberta per la pista a l'escola Cassià Costal, es va estar durant moltes setmanes amb un sol carril, però de sortida de la ciutat, en el que semblava una primera prova pilot.

Per l'alcaldessa la transformació de l'entrada sud de la ciutat -la carretera Barcelona- és un dels grans reptes de futur.

De fet, segons un estudi la carretera Barcelona és un dels carrers amb més circulació de Girona. El vial més concorregut és l'avinguda Josep Tarradellas, que supera en intensitat el nombre de vehicles que dia a dia passen per la carretera de Barcelona. Aquesta antigament era la via més freqüentada per creuar la ciutat.

Un informe de mobilitat té un punt d'anàlisi a l'avinguda Tarradellas pràcticament a l'altura del col·legi Maristes, en direcció al centre de la ciutat. Fent una mitjana diària d'acord amb les dades del primer trimestre de l'any, hi passen 13.752 vehicles. És el punt de la ciutat que registra un nombre més alt de vehicles de mitjana. La xifra augmenta si només es miren els dies feiners (14.769).

E
n canvi, la carretera Barcelona, que abans actuava fins i tot de «ronda» per no entrar a dins del nucli urbà i esquivar la Gran via de Jaume I, té uns registres menors, ja que la funció d'aquesta «ronda» ara l'exerceix l'autopista. A la carretera Barcelona hi ha diferents sensors i el que suma més passos de vehicles és el que compta el pas per l'encreuament amb el carrer Saragossa, en direcció d'entrada a la ciutat. Hi passen diàriament 11.196 vehicles. En dies laborables, el nombre s'incrementa (12.326).

Aquesta reducció de trànsit amb la reducció d'un carril, podria servir també per rebaixar l'accidentalitat en aquest carrer. Es tracta del vial que suma més xocs a la ciutat

De fet, la gran majoria de carrers amb més accidentalitat són avingudes i vials amb més d'un carril per sentit. Per exemple, la carretera Barcelona va sumar 89 xocs el 2016 , per 82 accidents l'any 2015. És, doncs, un increment del 8,5%.

En aquesta carretera hi ha molts semàfors que serveixen per reduir la velocitat dels vehicles i regular el trànsit a les cruïlles que, en paral·lel, poden provocar encalços, que és la tipologia d'accident més habitual a Girona (325 accidents d'aquest tipus l'any passat) o incidents per saltar-se la fase en vermell (37).

El segon carrer amb més accidents és l'avinguda Josep Tarradellas.


Compartir a Twitter
Compartir a Facebook