La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, segons les dades obtingudes dels agremiats de les onze associacions membres de l'entitat, destaca que l'ocupació hotelera durant el cap de setmana de Cap d'Any i la primera setmana de gener és la següent:

Dades d'ocupació hotelera per Cap d'any

Generalment els hotels de les diferents comarques gironines, la Nit de Cap d'Any tindran una ocupació que oscil·larà entre el 80% i el 100%. Els territoris amb més visitants seran les comarques del Pirineu gironí, la Cerdanya i el Ripollès, amb un percentatge del 98% i 95% respectivament.

La ciutat de Girona i les seves rodalies tindran una ocupació del 93% i a la Garrotxa d'un 82%. Respecte a les comarques del litoral gironí i sobre els hotels oberts que representen el 20% del total de la flota hotelera existent, a l'Alt Empordà hi haurà una ocupació del 90%, a la Costa Brava Centre i a la zona del litoral de la Selva un 85%.

Els hotels gironins per aquesta nit de Cap d'Any ofereixen paquets especials pels seus clients, el qual el més comú és el sopar amb un menú propi de la celebració, allotjament i esmorzar. També hi ha alguns establiments que només ofereixen sopar amb ball inclòs, d'altres sopar, ball i allotjament i esmorzar; sopar, allotjament i esmorzar i dinar; entre altres tipus d'ofertes.

Previsió d'ocupació durant la primer setmana de gener

Un gruix important d'hotels de la província de Girona, durant la primera setmana de gener coincidint amb la vigília de Reis, estaran tancats per vacances, excepte a les comarques del Pirineu gironí. En aquest sentit, a la Cerdanya s'espera una ocupació que oscil·larà entre 75% i el 80%, i al Ripollès entre el 60% i el 65%.

Pel que fa a la Garrotxa l'ocupació oscil·larà entre el 50% i el 55%, tal i com a la ciutat de Girona i a les seves rodalies. A les comarques del litoral gironí, es preveu una ocupació entre el 45% i el 50% entre els hotels oberts.

Perfil del turista i mitjana d'estades

El perfil del turista majoritari per aquests dies està representat per famílies i parelles catalanes, seguides de franceses. Aquest últim perfil cada any aprofita aquests dies de vacances per a venir a visitar la província de Girona.

La mitjana d'estades es situa en dos dies i el dia quan els hotels tindran més ocupació coincideix amb la Nit de Cap d'Any, la del 31 de desembre.

Comparativa any interior

Les dades d'ocupació hotelera d'aquest any i segons el que ens han transmès els nostres associats, seran semblants a les del 2017.

Valoració turística de l'any 2018

La província de Girona té diferents tipus de destinacions, des del Pirineu gironí, passant per les comarques d'interior, la ciutat de Girona i el litoral. Això provoca que hi hagin realitats diferents i cadascuna s'analitzi de forma individual.

En aquest sentit, pel que fa les comarques del Pirineu Gironí, la temporada d'hivern va ser bona, que va iniciar el Pont de la Puríssima de 2017 i va finalitzar després de Setmana Santa, que enguany va caure a finals de març, quan encara feia fred. Es van arribar a nivells d'ocupació del 90%.

Les vacances de Setmana Santa d'enguany, no van ser l'inici de la temporada dels hotels situats a les comarques del litoral gironí, perquè va caure a finals de març quan encara hi havia neu a la muntanya i els visitants van preferir continuar gaudint de l'esquí. Així mateix, durant aquestes dates encara hi havia un 30% de la flota hotelera tancada i molts dels que estaven oberts només ho van fer per aquests dies i després van tornar a tancar. En aquest sentit, les xifres d'ocupació es van trobar entre el 60% i el 85%.

La temporada d'estiu va iniciar tard, fins a mitjans de juliol no va començar a haver-hi un moviment de turistes important, però en últims anys ja és habitual que sigui així perquè es sol allargar fins a finals d'octubre.

Cal destacar que el 2017 va ser un any excel·lent a nivell d'ocupació i despesa, i que les expectatives pel 2018 eren elevades. No obstant, no es van arribar a complir per a diferents raons: la recuperació com a destí turístic de països com Turquia, Egipte i Grècia; les situacions i canvis a nivell polític; les vagues dels treballadors de les companyies aèries com Ryanair, entre altres factors que van afectar el turisme, el qual és un sector molt sensible als canvis.

Els mesos de setembre i octubre van ser bons per a les comarques d'interior com la Garrotxa i la Selva Interior, sobretot perquè va haver-hi una bona temporada de bolets. Així mateix, generalment el Pont de la Puríssima també va ser positiu a nivell d'ocupació i despesa a tota la província, amb nivells d'ocupacions entre el 65% i el 80%.

En definitiva es preveu que les facturacions de l'any 2018 no siguin les del 2017, però com la Federació ha comentat va ser un any excel·lent, difícil de superar. No obstant, els associats destaquen que es preveu que es tanqui el període amb xifres semblants a les del 2016, que també van ser adequades.