«Algun dia tenim deu minuts de llum al matí, mitja hora al migdia i deu minuts a la nit», indica l'educador social Ángel Fernández «Nene». És el dia a dia de molts veïns de Girona Est. Talls de llum «indiscriminats» que poden venir en qualsevol moment i a qualsevol bloc de pisos i que pot durar hores. «No podem cuinar, ni tenir aigua calenta, ni posar rentadores», es queixava ahir. De nit, han d'anar amb esplemes i llanternes, mentre veuen com els hi han col·locat llums de Nadal al carrer. « Sembla que la gent d'aquests barris importem poc o res a l'Ajuntament», va lamentar. Es tracta d'una situació que fa uns quatre anys que es reprodueix a l'hivern, sobretot al barri de Font de la Pólvora, però també a Germans Sàbat, Montjuïc, Sant Daniel o Torre Gironella.

Ángel Fernández , que és membre de la plataforma Guanyem girona, va ser present ahir en una roda de premsa, juntament amb el portaveu Carles Serra per denunciar que l'Ajuntament prorrogui el contracte amb Endesa tot i els talls de llum «indiscriminats», «sense demanar a canvi ni inversions ni contrapartides per la gestió de la situació».

Carles Serra va detallar les propostes de la plataforma per revertir les polítiques energètiques «socialment injustes de l'actual consistori».

En primer lloc Guanyem Girona intentarà que el consistori iniciï una» acció legal col·lectiva per recollir queixes i oferir assessorament als damnificats», que vagi seguida d'una audiència pública per explicar l'estat de la qüestió. Serra va admetre que la responsabilitat dels talls és d'Endesa però va lamentar que l'Ajuntament «no sigui capaç de garantir el servei». Va recordar que no tothom punxa la llum i que molts veïns poden demostrar les factures de llum. També va reclamar al consistori que comenci a estudiar mesures d'energia alternatives. Guanyem Girona ha encetat una campanya de denúncia a Instagram amb l'etiqueta #NadalALesFosques on els veïns denuncien la situació.