La zona de Girona Est pateix constantment talls d'electricitat i s'ha convertit amb problema històric amb el qual han de conviure els veïns que paguen les seves factures i aquells qui vulneren la legalitat. Per lluitar contra aquesta situació, ahir l'Ajuntament de Girona va anunciar una sèrie d'accions que està duent a terme com a institució local i de la mà d'Endesa i el Departament d'Interior.

Tot encaminat, com va destacar l'alcaldessa Marta Madrenas, perquè des de l'Ajuntament no volen «un altre hivern amb gent honesta que es queda sense llum pel frau».

Per frenar la situació s'han conjurat les àrees de serveis socials i la de seguretat i ahir, en roda de premsa, des de l'Ajuntament es va anunciar que, tal com es va fer fa tres anys, es tirarà endavant un nou pla per regularitzar comptadors que es troben en llars vulnerables. Un altre aspecte destacat de les mesures és la sectorització de les línies per part d'Endesa. Això ja s'ha implementat fa poc al barri de Vila-roja i ara, va dir Madrenas, es començarà a implementar al barri de la Font de la Pólvora. Això permetrà, tal com ha explicat l'alcaldessa, detectar millor els alts consums. I també, que tot un veïnat no quedi a les enfosques com passa ara i, alhora, es podrà focalitzar més i trobar on hi ha el frau elèctric i, per tant, es podrà acotar el punt i qui és que punxa la llum.

Talls i situacions de risc

Aquesta situació de talls de llum és de fa anys sobretot a la zona de Font de la Pólvora i Vila-roja. Aquests darrers dies, les exregidores de l'Ajuntament de Girona com Isabel Salamaña i Amèlia Barbero s'han mostrat molt crítiques amb la situació i asseguren que els veïns d'aquests barris fa dies que tenen talls constants d'electricitat i, a més, que són llargs.

Uns barris on hi ha set persones amb risc per la seva salut a causa del frau elèctric, segons ha detectat l'Ajuntament. I és que aquests, va destacar Madrenas, «tenen dependència del fluid elèctric» i, per aquest motiu, l'Ajuntament està treballant per trobar-los una solució. Aquí parlaríem de persones que, per exemple, tenen aparells endollats que els permeten respirar i que en depenen tot el dia.

Per a l'alcaldessa és «inacceptable» la situació de talls de llum que estan patint aquestes zones de la ciutat i, per això, recorda que la seguretat també és un dels pallers. Per això, assegura que es treballa amb el departament d'Interior i que té línia directa amb el seu conseller per lluitar contra el frau elèctric al sector Est.

Més dispositius al sector

El vicealcalde Eduard Berloso, que també està al càrrec de l'àrea policial de l'Ajuntament, va relatar que ahir es va fer un nou operatiu contra el frau al barri de la Font de la Pólvora. I va anunciar que se seguiran fent dispositius d'aquesta tipologia entre Mossos d'Esquadra, Policia Municipal de Girona i Endesa de forma constant en els pròxims dies.

Ahir es va fer la cinquena operació de l'any i es va centrar a revisar vuit blocs situats al carrer Mimosa. En aquests edificis, on ja s'havien fet altres operatius pel mateix, s'hi van trobar 25 defraudacions que havien punxat la llum. I la policia, per la seva banda, va identificar dues persones i els Mossos van detenir tres persones que comptaven amb requeriments judicials pendents.

Aquest és el cinquè dispositiu de l'any i en aquesta ocasió no es va localitzar marihuana. En altres s'havien trobat plantacions que s'alimentaven directament del frau elèctric.

L'alcaldessa i el vicealcalde van assegurar que per ara no s'ha detectat cap més barri de Girona on hi ha defraudació del fluid elèctric i Madrenas va titllar els talls de llum en el sector Est «d'històrics». Amb tot, els dos polítics van dir que si es detectés en altres punts s'hi actuaria ràpidament i si cal també s'hi farien els dispositius policials amb Endesa per posar-hi ràpidament.