25 de novembre de 2018
25.11.2018

Ensenyament anuncia un nou institut a Sarrià de Ter entre crítiques i retrets

La comunitat educativa celebra l'obertura del centre per al curs que ve però lamenta que no se l'hagi tingut en compte per decidir la idoneïtat del projecte L'equipament, llargament reivindicat des del territori, permetrà reordenar l'oferta educativa del Gironès nord

25.11.2018 | 06:30
Els alcaldes de Sarrià i St. Julià de Ramis, a l'esplanada on anirà l'institut.

El municipi de Sarrià de Ter estrenarà institut el curs que ve per donar cobertura als alumnes d'aquest municipi, de la població veïna de Sant Julià de Ramis i del nucli de Medinyà. La notícia de l'obertura del nou centre, però, ha generat discrepàncies per part de la comunitat educativa. D'una banda, els col·lectius veuen amb bons ulls que hi hagi un centre a Sarrià, però lamenten que en cap moment el Departament d'Ensenyament els hagi tingut en compte per decidir la idoneïtat del projecte.

Es tracta d'un equipament llargament reivindicat des del territori i que és la «peça necessària» per reordenar l'oferta educativa del Gironès nord. «Els Serveis Territorials tenien clar que calia reordenar l'oferta i per fer aquest joc de planificació calia ubicar un nou institut», va destacar ahir el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló. Per altra banda, l'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, va valorar la proximitat que, amb l'institut, guanyaran les famílies i els alumnes, que fins ara havien de desplaçar-se fora del municipi després de la Primària.

Està previst que el nou institut tingui quatre línies d'ESO i dues de Batxillerat quan es completi la seva implantació. El centre s'instal·larà inicialment en mòduls prefabricats d'un solar municipal que l'Ajuntament de Sarrià de Ter ha posat a disposició del Departament d'Ensenyament. Amb l'acord acabat de segellar perquè l'institut comenci a funcionar el curs que ve, de moment encara no s'ha establert un calendari per a la construcció de l'edifici.

«Després de molt de temps reivindicant un institut al Gironès nord, finalment hem pogut arribar a un acord amb la conselleria», va celebrar Fajula. El conseller d'Ensenyament i l'alcalde de Sarrià de Ter es van reunir al Parlament dimecres passat per desencallar aquest reclam del territori. Els van acompanyar el director dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament a Girona, Martí Fonalleras; el director adjunt, Xavier Vilà, i la regidora d'Hisenda de Sarrià de Ter, Encarna Jiménez.

Fajula va destacar que es van «conjurar» amb el govern municipal de Sant Julià de Ramis per tenir l'institut. Els solars que el consistori de Sarrià de Ter tenia reservats des de feia temps per a equipaments escolars han estat una de les raons determinants perquè acabés sent aquest municipi el que acollís el centre. L'institut de Sarrià de Ter, per tant, obre la porta a la reordenació que Ensenyament vol endegar al territori. El conseller va assenyalar que, per exemple, com que la ciutat de Girona es buidarà d'alumnes d'altres poblacions, com passarà a l'Institut Narcís Xifra, es podrà millorar l'oferta de Formació Professional a la ciutat.


Crítiques per deixar-los al marge

La notícia del nou institut de Sarrià, però, ha rebut crítiques de diferents sectors de la societat. Una de les primeres reaccions va arribar des del Xifra de Girona, que acull els alumnes que hauran d'anar als barracons de Sarrià. El seu director, Josep Cortada, va explicar que hi ha «cert neguit» entre els professors, ja que el nou centre comportarà la supressió de dues línies d'ESO. De tota manera, Cortada també ho veu com «una oportunitat» per convertir el seu centre en una referència de l'FP.

El sindicat USTEC-STEs veu «positivament» que es compti amb un nou institut. Tot i això, el portaveu a les comarques gironines, Xavier Díez, va qualificar d'«error molt greu» el fet que no s'hagi consultat als docents la planificació del nou institut, ja que «sovint tenim informació de més qualitat que no pas l'administració».

Per una banda, ERC Girona celebra la decisió de crear un nou centre perquè Sarrià tindrà l'institut que necessita, ja que és gairebé l'únic municipi de més de 5.000 habitants que no en té, i, de l'altra, perquè Girona té per endavant «una gran oportunitat per donar un nou impuls al Xifra» i orientar estratègicament la ciutat educadora del segle XXI, explica el candidat a l'alcaldia de Girona, Quim Ayats.

Ahir, la CUP-Crida per Girona va alertar que la creació del nou institut pot perjudicar l'equitat educativa, i, per tant, intensificar la segregació escolar d'aquesta àrea territorial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook