L'Ajuntament de Girona habilitarà a partir del Nadal l'edifici de la UNED per tal que les persones sense sostre hi puguin dormir durant els mesos de més fred. En total hi haurà 26 llits, el doble dels que hi havia l'any passat a les Sarraïnes. Precisament, aquesta voluntat d'encabir més gent és el motiu que ha portat el consistori a buscar un lloc més gran del disponible l'hivern passat.

L'espai, situat al cor del Barri Vell (al carrer de Sant Josep), estarà destinat a persones que han rebutjat qualsevol altre tipus d'ajuda i podran dormir-hi sense haver d'entregar documentació ni sotmetre's a un seguiment per part de Serveis Socials. El projecte es coordinarà des de La Sopa i romandrà obert des del Nadal i fins al mes de març del 2019.

«Tornem a repetir l'experiència de l'any passat però en un espai més gran i amb més capacitat», va explicar ahir l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Per altra banda, la regidora de Drets Socials de Girona, Eva Palau, va detallar que el nou espai comptarà amb un «accés més fàcil, per evitar les cues que es produïen a les Sarraïnes». A més, hi haurà més serveis, ja que on hi havia la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) hi ha més lavabos i dutxes que al local de l'any passat.

Aquestes 26 places previstes al nou local queden lluny de les persones sense sostre registrades a Girona. Palau va afirmar que tenen constància que hi ha entre «100 i 115 persones que dormen al carrer» a la ciutat. D'altra banda, membres de La Sopa i de l'associació Traçant Camins van augmentar la xifra fins a les 200 persones, recordant que l'últim cens es va fer fa dos anys i que la xifra ha augmentat. També van explicar que el pròxim any es tornarà a fer un recompte de les persones que dormen al carrer a la ciutat.

Aquest hivern concretament s'habilitarà la primera planta de l'edifici on hi havia l'UNED, d'ús municipal i titularitat de la Diputació de Girona, per donar un lloc als sensesostre a les nits d'hivern. Aquest espai serà provisional, ja que la idea de l'Ajuntament per a aquest edifici és convertir-lo en un lloc de trobada de l'associacionisme gironí i en especial de les entitats de veïns. «Un compromís que segueix ferm», va explicar l'alcaldessa de Girona ahir al matí, en la presentació de les accions previstes en el marc del pla de fred.

Un espai de trobada diürn

Un dels elements més destacats d'aquest pla és l'impuls del local del CDA de Pedret, on diàriament una cinquantena de persones sense sostre es troben per fer activitats, xerrar i compartir moments. L'alcaldessa de Girona, juntament amb la regidora Eva Palau, va visitar ahir el local.

El projecte va arrencar fa un any i mig, però a partir del passat mes d'agost el servei s'ha ampliat obrint cada dia, de dilluns a divendres, de les nou del matí a la una del migdia. Així ho va explicar ahir l'educador d'aquest espai, Manel Sanz.

L'objectiu d'aquest indret és ser un punt de trobada i de relacions socials de les persones que viuen al carrer. El local es va obrir concretament el 28 de maig del 2017 en el marc de les Trobades amb sostre, que es desenvolupaven anteriorment els dimecres en un local del Mercadal. La voluntar de fer més activitats els va permetre traslladar-se en aquest espai de Pedret. Actualment, el local està obert diàriament i hi passen de mitjana una cinquantena de persones que viuen al carrer i que no volen anar a La Sopa.

Els encarregats d'obrir i tancar el local són les mateixes persones voluntàries del projecte Trobades amb sostre, que ja van gestionar l'espai de Sarraïnes l'any passat. Aquesta aposta respon a la voluntat del consistori d'«integrar» aquest col·lectiu «dins la nostra societat». Així ho va explicar la regidora Eva Palau, qui va destacar que «les persones que hi participen tenen ganes de treballar i de tirar endavant, se senten útils de poder ajudar els altres i poden compartir converses i inquietuds amb altres persones en la seva situació».