El mediàtic xef Jordi Cruz va ser un dels principals atractius de la jornada d'ahir, que tancava una nova edició del Fòrum Gastronòmic que manté la xifra de 25.000 visitants, com l'any passat. Cruz va fer una master class a l'Auditori i va mostrar-se molt proper amb un llenguatge modern: postureo, friki, menú de quinze pavos i cabronet van sortir de la seva boca poc abans d'oferir un recital de plats amb els cuiners del restaurant triestrellat barceloní Àbac. L'arsenal de plats que van anar passant per l'escenari en una sola hora van fer la boca aigua a centenars d'assistents i van fer curts els seixanta minuts de ponència.

Jordi Cruz va anar explicant alguns trucs a l'audiència amb productes senzills i accessibles però amb presentacions top. Detalls senzills que hom sempre pensa que podrà elaborar a la cuina de casa i que mai entendrà perquè a ell no li queda bé. Un caldo de dotze verdures bullint a noranta graus entre una hora i una hora i quart, per exemple. O un dels seus darrers descobriments: la maduixa verda del Maresme.

«Paritat? Quina paritat?»

Al final de la sessió, l'olor de bon menjar feia moure el nas als presents a la sala mentre aplaudien un Cruz que la jornada anterior havia allargat la nit en una gala solidària amb alguns dels participants de Masterchef i amb «un parell de cubates». Pel mig havia intentat interactuar amb els espectadors: «Paritat? Què és paritat? Jo vull homes i dones motivats», va etzibar. Va provocar la major ovació de la jornada. Poc abans també havia tingut temps per afirmar que no volia ser pretensiós i va dir que no es considerava «avantguardista sinó creatiu». Va mostrar-se preocupat perquè ara hi ha gent que va als restaurants a buscar «una sorpresa» més que a menjar i va afirmar que s'estan deixant de cuinar plats per plantejar coses a l'estil de Hollywood.

No va desaprofitar l'ocasió per reivindicar l'obertura dels seus restaurants a la muntanya dels sants Metges de Sant Julià de Ramis a la Fortalesa: A Tempo i D'or. I va desvetllar que està creant un plat per a una de les zones visitables de la muntanya, l'espai Quim Hereu, on oferirà el denominat «Pet celestial».

«Satisfacció altíssima»

Com a valoració del Fòrum Gastronòmic, els seus directors, Pep Palau i Jaume von Arend, van mostrar la seva satisfacció tant per l'afluència de públic com pel transcurs de les tres jornades, malgrat la pluja de diumenge. La xifra de 25.000 visitants és la mateixa que la passada edició. De les tres jornades, dilluns va ser el dia que va registrar més visitants, batent el rècord en un sol dia de totes les edicions del Fòrum a Girona.

Arend va assegurar que els expositors els havien transmès una «satisfacció altíssima» d'aquesta edició perquè han pogut fer «negoci» al llarg dels tres dies de Fòrum. Per la seva banda, Pep Palau va subratllar la bona afluència de públic a totes les activitats i va remarcar, especialment, la qualitat i contingut de les mateixes. A part del programa oficial d'activitats, el Fòrum també tenia una funció de contenidor que permet aglutinar tot tipus d'iniciatives. Per exemple, també ha acollit una de les primeres trobades del nou moviment « Mujeres en Gastronomía».

Després de Girona el Fòrum Gastronòmic ja té noves cites al calendari. El 2019 se celebrarà a Coruña, del 10 al 12 de març, i a Barcelona, del 10 al 12 de novembre. A Girona, la cita gastronòmica tornarà el 2020.