La ciutat de Girona té, en àmbit global, els quarts taxis més cars de l'Estat, només per darrere de Tarragona, Vitòria i Sant Sebastià, segons l'estudi que Facua-Consumidors en Acció ha realitzat recentment comparant els preus d'aquest servei en un total de 52 ciutats.

Tarragona repeteix aquest «lideratge» per tercer any consecutiu. A l'extrem oposat se situen Arrecife, Las Palmas de Gran Canaria i Ceuta. A la Península, Cadis torna a repetir com la ciutat en la qual les tarifes vigents del taxi són més barates.

L'estudi compara sistemes tarifaris complexos i molt diferents entre si. Si s'analitza, per exemple, el preu del quilòmetre durant l'horari diürn, Barcelona seria la ciutat més cara, mentre que durant la nit seria Pontevedra. Las Palmas de Gran Canaria i Arrecife tindrien el preu més barat a qualsevol hora. Hi ha, però, molts altres factors, com la baixada de bandera, la carrera mínima o tarifes especials en festius i caps de setmana, que afecten el preu final.

Simulació de trajectes

Per aquesta raó, Facua ha basat el seu estudi en la simulació de nou recorreguts diferents a cada ciutat a partir de les dades oficials amb les tarifes vigents en cadascuna de les ciutats incloses en l'estudi. En aquest sentit, s'ha calculat i assignat una puntuació al preu d'un recorregut d'un quilòmetre (o la carrera mínima tarificada a cada ciutat), un altre de cinc i un altre de deu quilòmetres, en horari diürn, nocturn i de cap de setmana, sempre dins de la tarifa urbana vigent en cada ciutat.

Segons aquest estudi, Tarragona és la ciutat, amb 84 punts (d'un màxim de 90), on el taxi és més car i Arrecife, amb 3 punts, a causa de tenir els imports més baixos de les 52 ciutats, la més barata. En aquesta classificació, a Tarragona el segueixen Vitòria (69 punts), Sant Sebastià (66 punts), Girona (62 punts), Càceres (53 punts), Lleida (53 punts), Sòria (49 punts), Pamplona (48 punts) , València (46 punts), i Barcelona (45 punts).

Girona no despunta exageradament per cap extrem en cap de les simulacions, però, en canvi, sol freqüentar les tarifes altes en moltes, fet que l'acaba penalitzant. Succeeix, sobretot, en les tarifes dels trajectes curts i nocturns. En canvi, però, les tarifes en horari diürn solen estar al mig de la taula del rànquing en el tram de ciutats més econòmiques i amb preus molt similars a Barcelona i a Madrid. No obstant això, aquestes dues capitals a la llista obtenen una puntuació més baixa i, per tant, en global, tenen tarifes més econòmiques.

Augments de preus

De les 52 ciutats analitzades en l'estudi d'aquesta organització de consumidors, en 22 ha existit alguna pujada en els preus de les tarifes respecte a l'any passat. El major augment en el preu de la carrera mínima s'ha registrat a Logronyo, amb una pujada del 31,28%: el 2017 costava 3,05 euros, mentre que per al present any el preu s'ha establert en 4 euros. Burgos i Salamanca i Melilla són les tres següents ciutats amb major pujada. En tots els casos, costa un 6,25% més que el 2017. De tenir un preu de 3,20 euros l'any passat, ara tenen un preu de 3,40. D'altra banda, el preu de la cursa mínima en horari diürn ha pujat també a Toledo (4,11%), Vitòria (3,13%), Vigo (2,82%), Barcelona (2,38%), Girona (2,17 %), Lleida (1,81%), Jaén (1,68%), Còrdova (1,55%), Sevilla (1,39%), Santander (1,25%), i a Gijón i Oviedo (0,96%).

La pujada no només de la carrera mínima sinó també del preu per quilòmetre influeix igualment en el que costa a l'usuari agafar un taxi. En aquest sentit, el 2018, Melilla ha estat la ciutat on aquest paràmetre ha experimentat un major creixement percentual en els trajectes diürns. De 0,80 euros que costava el 2017, ara té un preu de 0,85, un 6,25% més. El segueixen Vigo, amb una pujada del 3,16%, i Girona (3,13%).

En el tram nocturn, la ciutat de Melilla ha experimentat la mateixa pujada que durant el dia, amb el que és igualment la ciutat on més ha crescut percentualment el preu, un 6,25% més que el 2017. En segon lloc, hi ha la ciutat de Girona (3,13 %) i en tercera posició Vitòria, amb una pujada del 3,12%, d'1,27 cèntims el 2017 a 1,31 aquest any 2018.