Girona ha presentat el seu projecte de Ciutat Educadora a la convenció internacional de Portugal. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat avui a la tarda el treball transversal que s'està fent a la ciutat a la taula d'alcaldes del XV Congrés Internacional de Ciutats Educadores, que té lloc del 13 al 16 de novembre a la ciutat portuguesa de Cascais. Sota el títol de Construint la ciutat educadora amb participació, l'alcaldessa ha exposat que "un dels compromisos del Pla de govern municipal és potenciar Girona com a ciutat educadora amb un projecte transversal específic, en el que ja s'està treballant des de fa 3 anys".

Aquest projecte s'impulsa des de 3 eixos de treball: el treball intern, el treball en xarxa i el treball extern. Per una banda, el treball intern es porta a terme amb la participació de les diferents àrees municipals. Per a la coordinació d'aquest treball transversal s'ha constituït la Taula de Ciutat Educadora. Pel que fa al treball en xarxa, des de Girona es va impulsar la creació de la Xarxa de Ciutats Educadores de les Comarques Gironines, que ja té 14 membres. Per últim, en relació amb el treball extern, es treballa en la promoció de la implicació de les entitats ciutadanes i centres educatius en el projecte Girona, Ciutat Educadora i la celebració, des de fa 3 anys, de la Setmana de la Ciutat Educadora de Girona.

Per la seva banda el regidor d'Educació i Esports, Josep Pujols, va participar ahir dimarts a l'Assemblea General de l'AICE. Durant la reunió, es va aprovar el Pla estratègic 2019-2022, que permetrà a les ciutats membres de l'associació tenir un full de ruta que permeti reforçar el treball de les ciutats associades, fer difusió de les bones pràctiques i posar de relleu el rol dels governs locals com a agents educatius.

Ja que Cascais és la capital de l'Any Europeu de la Joventut, una de les novetats d'aquest congrés és la voluntat de facilitar i promoure la participació de joves en la matèria i, amb aquest objectiu, s'ha inclòs un espai de treball específic per a aquest col·lectiu. S'ha proposat a joves de ciutats de tot el món que pertanyen a la xarxa que es trobessin a Cascais i parlessin de quin ha de ser el seu paper dins les ciutats educadores. Per part de Girona hi ha anat 2 representants: Murva Razaq i Juan José Ruiz Lagos.

La ciutat de Girona va signar la Carta de Ciutats Educadores l'any 1990 i és membre de l'AICE des de la seva fundació. Durant tots aquests anys s'ha anat treballant per avançar en la línia que els principis de la Carta serveixin de marc referencial per a les actuacions municipals amb relació a l'educació i la ciutat. S'ha participat en la majoria de les trobades convocades fins ara, tant internacionals com estatals, amb la convicció que són un espai d'intercanvi entre ciutats i de reflexió en temes d'interès comú i, per tant, d'interès per a la tasca que es desenvolupa des de l'Ajuntament de Girona.

L'última setmana de novembre Girona celebra la seva tercera Setmana de la Ciutat Educadora amb un ampli programa de ciutat amb més de 50 activitats com exposicions, tallers, itineraris, cinefòrum o conferències.