La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha demanat a la Generalitat que decomissi un lleó que, segons els ecologistes, és utilitzat pels seus propietaris per fer fotografies eròtiques.

Segons ha informat l'entitat animalista, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat ha atorgat als propietaris autorització per tenir el lleó, malgrat que aquests no disposen de nucli zoològic "i sense tenir en compte el benestar de l'animal".

El lleó, de nom 'Simba', conviu amb els seus propietaris a Sant Jaume de Llierca (Garrotxa), on els propietaris s'han fet fotografies amb l'animal dins del seu llit o a la cuina.

Per ser un animal salvatge, FADDA va sol·licitar el mes de juliol passat als Agents Rurals que fessin una inspecció de les instal·lacions on viu Simba per veure si les necessitats etològiques bàsiques d'un animal d'aquesta espècie estaven garantides i comprovar els riscos per a la seguretat de les persones.

Encara que després de la inspecció la Generalitat va al·legar que la família disposava dels permisos corresponents i van indicar haver-los informat que l'animal havia de restar al recinte autoritzat com a nucli zoològic, FAADA ha denunciat que en les xarxes socials els propietaris han seguit publicant imatges de Simba fora d'aquestes instal·lacions.

L'entitat també ha denunciat que últimament la propietària de l'animal ha publicat fotografies seves "estirada completament despullada a sobre d'ell en diferents posats, cosa que la Generalitat està passant totalment per alt".

Segons l'advocada de FAADA, Anna Estarán, "possiblement, el problema de base sigui l'Ordre de 23 de desembre de 1991, d'establiment de mesures necessàries per al manteniment d'animals salvatges en captivitat, la normativa del qual no contempla ni fa esment del benestar dels animals".

"La Generalitat tindria a les seves mans la possibilitat de modificar aquesta norma i exigir l'avaluació per part d'experts de les condicions de vida dels exemplars afectats, però prefereixen tolerar situacions com aquesta, que una dona pugui tenir a un animal salvatge per exhibir-se despullada a sobre d'ell en les xarxes", ha afegit Estaran.

Els propietaris de Simba defensen que es tracta d'un lleó "rescatat" i que el lloc en el qual l'acullen és "un santuari".

"En un santuari real tampoc es permeten les interaccions directes entre humans i animals salvatges, més enllà de les estrictament necessàries per a l'atenció veterinària o, en algunes ocasions, l'alimentació", ha argumentat Míriam Martínez, veterinària de FAADA.

"No es compren ni es venen animals, i s'accepten tan sols exemplars procedents de decomisos, cessions o rescats. En definitiva, l'objectiu d'un santuari és garantir el benestar dels animals que s'acullen adequant els espais acords a l'hàbitat natural de l'espècie. No és, ni de lluny, passejar-los per la cuina o fer sessions fotogràfiques amb ells", segons Martínez.

El lleó va néixer en captivitat en Món Park, un zoològic de Sevilla que va ser denunciat el 2011 per la Fundació Igualtat Animal per tràfic d'animals.

Per tot això, FAADA ha exigit el decomís de Simba i ha informat que ja compta amb un centre de rescat real que podria acollir-la.