L'Ajuntament de Girona destinarà dos milions d'euros a la compra d'habitatges per destinar-los a l'emancipació de joves del municipi. Amb aquesta acció, el consistori té previst augmentar més d'un 20% el seu parc d'habitatge, incrementant així els 154 immobles que actualment té com a propietat. L'objectiu del consistori és oferir «un lloguer assequible per ajudar a l'emancipació dels joves», va explicar ahir l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, durant la presentació del pla.

Els requisits principals que estableix el consistori per a la compra dels pisos és que siguin a la ciutat, que tinguin una superfície construïda mínima de 40 metres quadrats, que costin com a màxim 95.000 euros i que es puguin escripturar abans del 21 de desembre d'aquest any.

L'Ajuntament de Girona contempla que amb aquests 2 milions d'euros -«disponibles gràcies a una bona gestió econòmica del consistori»- es puguin comprar més d'una vintena de pisos. Un 25% d'aquesta quantitat (500.000 euros) es destinarà a adquirir habitatges a través del dret de tanteig i retracte. I la resta a través d'aquest mateix sistema o per compra directa en el mercat immobiliari.

La proposta de finançament va ser ahir aprovada al ple amb els vots a favor de l'equip de govern i d'ERC i amb l'abstenció de la resta de formacions (CUP, PSC, Cs i PP). Els partits de l'oposició van recriminar a Madrenas una falta de transparència i d'informació sobre el nou pla d'acció, per la qual cosa l'alcaldessa es va comprometre a convocar una reunió amb les formacions per explicar tots els matisos.

Els requisits

Totes les persones propietàries que estiguin interessades a vendre el seu immoble a l'Ajuntament de Girona podran presentar la sol·licitud a partir de la setmana del 20 de novembre a l'Oficina Municipal d'Habitatge i a través del registre electrònic de l'Ajuntament, a més d'altres punts que s'establiran més endavant. S'establirà una taula que valorarà els immobles i el procediment de selecció i adjudicació es farà per concurs públic. «Tindrem en compte que els pisos que adquirim estiguin ubicats en diferents barris», va assegurar Madrenas.

L'Ajuntament establirà també un seguit de requisits que hauran de complir els joves que vulguin adquirir un habitatge. Encara sense concretar, el consistori exigirà un mínim d'anys d'empadronament a la ciutat de Girona i que estiguin en edat d'emancipar-se. També tindran en compte el nivell de renda dels sol·licitants.

Es planteja que el termini màxim dels lloguers pugui ser de tres anys per poder donar oportunitats a tots els joves del municipi. Així, el primer any els joves podrien arribar a pagar al voltant de 100-140 euros al mes pel lloguer de l'habitatge; el segon curs, la xifra augmentaria significativament; i el tercer, una mica més.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va assegurar ahir en la presentació del pla que aquest és «un pas endavant» per garantir «l'accés universal a l'habitatge» a la ciutat de Girona. «És un repte de tot el país i també de la ciutat de Girona», va explicar, admetent que la ciutat «té un dèficit d'habitatge social». Madrenas també va posar en relleu la importància d'aquesta acció perquè «el talent es quedi a Girona».

Més habitatges socials

A banda, el consistori està ultimant la compra també de nou pisos més per ampliar la borsa d'habitatge social de l'Oficina Municipal d'Habitatge. Concretament, l'Ajuntament de Girona ha destinat 200.000 euros en la compra de tres habitatges (2 a Sant Narcís i 1 a Santa Eugènia) i uns 300.000 euros a un edifici de 6 habitatges al carrer de Narcís Monturiol. Aquests habitatges aniran destinats a les persones amb extrema vulnerabilitat econòmica.

L'alcaldessa també va explicar que el consistori continua treballant en el Pacte Local de l'Habitatge 2019-2029. «Estem finalitzant el recull de totes les dades», va explicar Madrenas. «A principi del segon trimestre del 2019 esperàvem poder tenir-lo a punt i així serà perquè anem bé de calendari», va afegir.