La denominada «trobada zero» del grup impulsor del Sindicat de Llogateres i Llogaters de Girona va reunir més d'una seixantena de persones a la plaça de l'Assumpció de Girona en una jornada que va servir per intercanviar opinions, informar sobre les normatives actuals i començar a caminar per crear una entitat amb cara i ulls.

La major part de la trobada va ser de caràcter informatiu en què, per exemple, l'advocada Montserrat Vinyets va exposar multitud de detalls sobre les clàusules que hi ha en els contractes i els drets que tenen els llogaters. Prèviament havien intervingut diferents membres i activistes de la plataforma «+ Barri - Pisos Turístics» que va explicar la situació al Barri Vell, però també a la resta de la ciutat, i del Sindicat de Llogaters de Barcelona, que va assenyalar que en diferents municipis de l'àrea urbana de Barcelona s'estan constituint sindicats semblants per defensar els interessos i els drets dels llogats. Va animar els presents a afiliar-se per ser més forts. Ja hi ha 1.500 afiliats a Catalunya.

L'activista Aliou Diallo va explicar diferents temes de la legislació espanyola i va deixar sobre la taula que a l'Estat només hi ha un 2% d'habitatges que són pisos de socials, mentre que a Europa, els països hi destinen entre el 15 i el 20%. Una dada que va fer estirar els cabells als presents, en sentit figurats. Un dels assistents a la trobada va demanar si algú tenia constància que, per exemple a Girona, els pisos socials es destinen realment a persones amb «necessitats» reals. En nom de la PAH Gironès, Engràcia Casellas va respondre afirmativament i que tots aquests casos es tracen en la denominada taula d'emergència. Casellas, però, va deixar clar que hi ha moltes «famílies vulnerables» que no tenen aquest habitatge social, simplement perquè no n'hi ha suficients. I va parlar d'una llista d'espera amb unes 300 famílies inscrites. En aquest sentit, es van demanar «polítiques valentes» per aconseguir que hi hagi molts més pisos socials encara que sigui recuperant-los en mal estat i destinant-hi recursos a rehabilitar-los prèviament.

El debat va generar diferents idees i conceptes com l'excessiu nombre de pisos buits en propietat de grans tenidors com ara els bancs, els desnonaments exprés i la manera d'afrontar-los per paralitzar-los o sobre les afectacions per la pobresa energètica.

Les propostes

El tram final de la jornada va consistir a organitzar diferents grupets en què cada un dels participants podia exposar les seves experiències i fer propostes. Aquí va ressorgir el tema dels pisos turístics i el plantejament que tenen part de la culpa de l'augment del preu del lloguer. També que aquesta situació no és exclusiva del Barri Vell i que s'està estenent per tota la ciutat. També de l'assetjament d'alguns propietaris per fer fora els llogaters.

Van sorgir una desena de propostes. Una d'òbvia: Impulsar el sindicat de les Llogateres i llogaters de Girona. També buscar sumar gent afectada o que vulgui col·laborar fent reunions als barris i informant-ne amb una bustiada. Una altra proposta suggeria que el sindicat tingui un telèfon de contacte i assessorament i també un servei d'assessorament jurídic i legal. Altres idees eren que el sindicat sigui una eina de pressió col·lectiva cap als propietaris i que no sigui només una eina assistencial sinó que també passi a ser un element d'intervenció política.